Rīta Panorāma

Lietuva izbeidz izsludināto karantīnas režīmu

Rīta Panorāma

Starptautiskā eksāmenā vērtē skolēnu uzņēmējspējas

Veronā mākslinieki izmanto 3D tehnoloģijas

Veronā ierastās operas dekorācijas aizstāj ar 3D tehnoloģijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Itālijā pēc ilgāka laika uz teātru un operas skatuvēm atkal kāpj mākslinieki, lai izklaidētu skatītājus un klausītājus. Pandēmija gan ieviesusi savas korekcijas. Piemēram, Veronas arēna atsākusi darbību, izmantojot 3D tehnoloģijas.

Diriģents Marko Armiliato atklāja: “Tas ir sava veida brīnums – atrasties tādā situācija, kur viss ir normāli. Ir skatuve, ir orķestris, kur visi atrodamies salīdzinoši tuvu cits citam. Lēnām atgriežamies normālā ikdienā, atceļam ierobežojumus. Tas ir kā sapņu piepildījums.”

Pandēmija ieviesusi savas korekcijas, un 98. Veronas arēnas operas festivālu šoreiz atklāj citādi, nekā ierasts.

Slavenie pieminekļu komplekti, kas parasti piepilda arēnas skatuvi, tagad aizstāti ar dinamiskiem 3D attēliem, kas tiek pārraidīti uz milzīgiem LED ekrāniem.

Tajos redzami skati no Sicīlijas ciematiņiem, kā arī skati no slavenākajām Fellini filmām. Konceptu nācās mainīt, jo, būvējot lielākas dekorācijas, darbinieki nevarētu ievērot epidemioloģiskos pasākumus.

Veronas arēnas galvenā pārzine Sesīlija Gasdija skaidroja: “Mēs jau pagājušā gada novembrī sapratām, ka mums ir nepieciešams cits plāns, jo nevarēsim izmantot tradicionālās lielās Franko Zeffirelli dekorācijas un tamlīdzīgi.

Mēs nebūtu spējuši nodrošināt pienācīgu darbinieku sociālo distancēšanos. Līdz ar to mums radās daudz jaunu ideju.

Nolēmām izmantot tehnoloģiju, kas pārraida skaistus attēlus, nevis lielos dekorāciju komplektus. Tagad izkārtojumu var mainīt katru dienu, neizmantojot lielu darbaspēku.”

Vairākas izrādes, kuras bija plānotas 2020. gadā, tā arī netika parādītas publikas priekšā. Un tagad vairākas dekorācijas palikušas arēnas noliktavā. Mākslinieki gan cer, ka tuvākajā laikā dzīve Veronas arēnā atgriezīsies pavisam ierastajā ritmā – ar grandiozām dekorācijām un simtiem skatītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti