Rīta Panorāma

Telefonintervija ar žurnālisti A.Bērtuli par norisēm Eirovīzijā

Rīta Panorāma

Sekstings

Dejas izrāde ''Abi''

Velotriāls un deja laikmetīgās dejas izrādē «Abi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

7. un 8. maijā dizaina fabrikā "D.FAB" Rīgā notiks horeogrāfes Lilijas Liporas veidotā laikmetīgās dejas izrāde "Abi". Tajā piedalās pazīstamais triālists Jānis Lācis un dejotāja Eva Vancāne.

Velotriālista un dejotājas saspēle akcentē mūsu pieņēmumus par komforta zonu, no kuras spējam vai arī nespējam iziet, lai panāktu viens otram pretī, sadzīvotu un piedzīvotu, radītu un mīlētu, taču vienlaikus nepazaudētu savu individualitāti un paliktu tie, kas esam.

Sabiedrības pieņēmumi un stereotipi bieži ierobežo mūsu izvēli, jo jaunais rada neērtības, īgnumu un bailes. Atšķirīgais vienlaikus izaicina, pievelk un kaitina. Dažādu profesiju cilvēkiem dažkārt ir smagi saprasties, un dzīvē no tā rodas drāma. Mūsu iestudējums tiecas pierādīt, ka saprašanās tomēr ir iespējama, nepieciešama tikai abpusēja tolerance. Un kopīgu valodu var atrast gan datorspeciālists un advokāts, gan riteņbraucējs un dejotāja, abi kopā atklājot gluži jaunu pasauli," izrādes pamatdomu skaidro tās režisore un horeogrāfe Lilija Lipora.

Ideja par šādu sadarbību radusies velotriālistam Jānim Lācim, kurš šobrīd Latvijā atpazīstams kā ekstrēmās velo un moto komandas "Greentrials" vadītājs.

Pienāca brīdis, kad šķita interesanti izkāpt no velosipēdu triku paraugdemonstrējumiem un doties mākslas virzienā. Riteņa primārā problēma ir šāda - ja tu ar to aktīvi nedarbojies, tas krīt uz sāniem. Taču izrādās, ka ne jau tikai braukšana palīdz noturēties līdzsvarā, bet, filosofiski domājot, arī abpusēja sadarbība, otra cilvēka attieksme," norāda Jānis Lācis.

Izrādes "Abi" idejas aizmetņi meklējami 2012. gadā, kad Jānis Lācis un profesionālā dejotāja Eva Vancāne Lilijas Liporas vadībā izveidojuši nelielu etīdi jeb velodeju konkursam "Magic Dance Expo". "Sapratām, ka šāda dueta koncepcija paver neierobežotas iespējas, tāpēc nolēmām turpināt," atceras Lilija Lipora. Drīz tapis priekšnesums, kas izrādīts Starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā Izraēlā. Nu izaugusi vesela izrāde, kurā ķermeņu saskaņa attīstījusies gluži citā kvalitātē.

Šādas koncepcijas projekts nozīmē krietni paplašināt savu varēšanu, jo dejotāja ierastais darbarīks taču ir ķermenis - gan paša, gan partnera. Ritenis tikai šķietami ir nedzīvs, bet šajā gadījumā Jānis un ritenis ir vienots veselums. Mācos sadarboties, veidot ķermenisku un emocionālu saikni. Jo, izrādās, ka ar uzticēšanos un ļaušanos partnerim ir par maz - būtiskākais ir kopīgas valodas meklēšana, mijiedarbība, sadarbība. Kā es varu palīdzēt, ja tu brauc, lec vai krīti, un kā tu vari palīdzēt man, kura dejo," prāto Eva Vancāne.

Dejas izrādei "Abi" oriģinālmūziku sacerējis elektroniskās mūzikas pazinējs un grupas "Dzelzs vilks" dalībnieks Kaspars Tobis, bet gaismu partitūru veido lieliskais profesionālis Egils Kupčs.

Laikmetīgās dejas izrāde "Abi" skatuves mūžu ar panākumiem sāka 29. aprīlī Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē. Rīgā, dizaina fabrikā "D.FAB" (Slokas ielā 52d) izrāde būs skatāma 7. un 8. maijā plkst. 19. Pēc tam uzvedums būs skatāms arī Laikmetīgās dejas festivāla "Laiks dejot" programmā, kā arī 24. maijā Kuldīgā notiekošajā Velodienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti