VDT uzsāk sezonu; Nacionālais teātris sāks jaunnedēļ

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar kopsapulci, tradicionālo fotografēšanos un izrādi „Zojkina kvartira” 30. jūlijā jauno sezonu uzsācis Valmieras drāmas teātris (VDT), savukārt Latvijas Nacionālā teātra pārstāvji informē lsm.lv, ka jaunās sezonas svinīgā atklāšana teātrim paredzēta 5.augustā.

VDT kolektīvs tūlīt pēc sezonas atklāšanas uzsāka mēģinājumus, jo augustā un septembra sākumā teātris aizvadīs viesizrādes Rīgā.

VDT nākamās sezonas darba plānā paredzētas 12 jaunas izrādes, ko iestudēs gan štata režisori Felikss Deičs, Varis Brasla un Mārtiņš Eihe, gan, kā tas Valmieras teātrī pēdējos gados ierasts, jauni un daudzsološi režijas spēki. Repertuārā vienādās proporcijās būs pārstāvēta gan pasaules un latviešu literatūras klasika, gan mūsdienu dramaturģija. Jaunajā sezonā aktieru ansamblim pievienosies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Dramatiskā teātra aktiera mākslas programmas absolvente Rūta Dišlere, kura debitēs Feliksa Deiča iestudējumā oktobrī.

VDTG jau 14. augustā paredzēta pirmizrāde amerikāņu dramaturga Leonarda Gerša lugai „Taureņi ir brīvi”, kā diplomdarbu to iestudē LKA Režijas mākslas nodaļas absolvents Reinis Suhanovs. Savukārt 22. septembrī Indras Rogas režijā parādīsies savdabīgs turpinājums izrādei „Zojkina kvartira”, proti, Borisa Pasternaka Nobela prēmiju saņēmušā romāna „Doktors Živago” iestudējums – vēstījums par cilvēku un nāciju likteņiem laikmetu griežos.

No 5. augusta līdz 8. septembrim dažādās spēles vietās notiks tradicionālā teātra viesošanās Rīgā. Nacionālā teātra Lielajā zālē tiks spēlēta M.Bulgakova „Zojkina kvartira” (rež. I.Roga), V.Šekspīra „Makbets” (rež. V.Nastavševs), R.Blaumaņa „Raudupiete” (rež. E.Seņkovs) un R.Kavozi „Aprēķina laulības” (rež. Dž.Dž.Džilindžers), bet Jaunajā zālē - A.Mardaņa „Mātes un meitas” (rež. I.Mičule),

Dailes teātra Mazajā zālē būs skatāms A.Čehova „Mežainis” (rež. F.Deičs) un A.Lapiņa „Klaidoņa lūgšana” (rež. V.Brasla). Savukārt teātra mājā „Zirgu pasts” skatītāju vērtējumam tiks nodots šīs sezonas pirmais jauniestudējums L.Gerša „Taureņi ir brīvi” (rež. R.Suhanovs) un jau atzinību guvusī A.Strindberga „Jūlijas jaunkundze” (rež. V.Nastavševs).

Oktobrī paredzētas VDT 90 gadu jubilejas svinības, ko atzīmēs ar grāmatas par Valmieras teātri un diska ar dziesmām no Valmieras teātra izrādēm izdošanu.

Nacionālā teātra sezonas atklāšanas sapulce notiks pirmdien, 5. augustā. Pasākumā tiks pasniegtas jau tradicionālās teātra balvas – Veltas Līnes un Kārļa Sebra gredzeni, Elzas Radziņas kulons, kā arī apbalvota labākā aizvadītās sezonas izrāde un visnodarbinātākie aktieri. Pēc tam - tradicionāklā teātra kolektīva fotografēšanās pie teātra fasādes un Baltajā zālē un tradicionālais brauciens uz Valli, kurp teātris dodas kopš 1985.gada un katru gadu 5. augustā Alfrēda Amtmaņa-Briedīša dzimšanas dienā  režisora mājās, šobrīd muzejā - Valles „Zvanītāju Bukās” - kopā ar Valles pašdarbības kolektīviem sniedz svētku koncertu. Katru otro gadu muzejs piešķir Alfreda Amtmaņa-Briedīša prēmiju kādam no Nacionālā teātra aktieriem. Šogad iekrīt prēmijas piešķiršanas gads.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti