Rīta Panorāma

Telefonsaruna ar Leonīdu Salcēviču par vēlēšanu reultātiem Jēkabpilī

Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Bondaru par vēlēšanu rezultātiem

Vara Klausītāja "Zīmējumu teātris" izspēlēs Aivara Neibarta dzejoli "Mīlība"

Varis Klausītājs «Zīmējumu teātrī» iestudē Neibarta dzejoli «Mīlība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Varis Klausītājs paša izveidotajā "Zīmējumu teātrī" kopā ar japāņu scenogrāfi Hiroko Ošimu iestudē Aivara Neibarta dzejoli “Mīlība”.

Dejotāja Agate Bankava uz scenogrāfijas sienas ar ūdeni velk līnijas. Zīmējums kopā ar kustību veido stāstu. Režisors Varis Klausītājs jaunajam iestudējumam izvēlējies Aivara Neibarta dzejoli "Mīlība". Mūziku raksta komponists Kristaps Pētersons.

"Dzejolī "Mīlība" ir stāsts par to, kas ir dzīves jēga," saka Klausītājs. "Mēs parasti nepamanām vissvarīgākās lietas. Par to arī ir dzejolis, ka zvaigznes deg un izdeg, un zvaigznes var lasīt kā ķiršus. Tos var pielasīt pilnu sauju un aiznest uzdāvināt kādam cilvēkam. Un pretī saņemt smaidu."

Aivara Neibarta dzejoļi ir kā haikas ar īsu un kodolīgu domu. Ļoti ietilpīgi.

Pie Neibarta dzejas Varis Klausītājs atgriežas otro reizi. Pirmais iestudējums bija "Dzejtaurenis" ar komponistu Rihardu Zaļupi.

"Tā noskaņa, kas ir dzejolī, mani ļoti uzrunā, un tieši to es gribu uzlikt uz skatuves," skaidro režisors. "Un visi, kuriem patīk tieši šī noskaņa, ir aicināti nākt skatīties."

Agate Bankava pēc dzejoļa izlasīšanas režisoram teikusi, ka dzejolis domāts pieaugušajiem, bet Klausītājs ieteicis neuztvert visu tik nopietni.

"Es tagad meklēju to nenopietno ceļu atgriezties atpakaļ un lasīt, it kā es būtu bērns nevis pieaudzis cilvēks ar savām domām un idejām," stāsta Bankava.

Izrādes vizuālo stāstu veido japāņu scenogrāfe Hiroko Ošima. Viņa telpu veido kā Zemi, kurai pāri klājas varavīksne, bet telpas iekšpusē ir skolas klase ar ikdienišķām lietām, kuras bērni atpazīst.

"Neibarta dzejolī "Mīlība" es sajūtu dabu un kosmosu, un to, kā tas maina ikdienas dzīvi," saka Ošima. "Dzejnieks ļoti smalki tver pasauli un to parāda ar daudzām lietām. Izrādē katrai būs nozīme."

"Mīlība" pirmizrādi piedzīvos augustā festivālā "Sansusī".

"Zīmējumu teātra" jaunās izrādes "Mīlība" tapšanu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Dejas un personības kultūras centrs "I-DEJAS MĀJA" un SIA Colour Line ar STO krāsām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti