Varēs atgūt naudu par nenotikušajām izrādēm; teātru vadītāji aplēš «lokdauna» radītos zaudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Saistībā ar stingrajiem ierobežojumiem Latvijas teātri visas izrādes līdz 15. novembrim ir atcēluši vai pārcēluši uz vēlāku laiku. Naudu par nenotikušajām izrādēm skatītāji varēs atgūt atpakaļ. E-biļešu pircēji atmaksu uz bankas kontu saņems automātiski, savukārt naudu par kasēs pirktajām biļetēm varēs saņemt kā atmaksu uz bankas kontu, aizpildot naudas atmaksas pieteikumu.

Naudu par internetā nopirktajām teātra biļetēm varēs saņemt automātiski; par klātienē pirktajām – jāpilda pieteikums
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

No Kultūras ministrijas teātri saņems kompensāciju 80% apmērā no skatītājiem atmaksātās biļešu kopsummas.

Līdz 15. novembrim visas izrādes ir atceltas, bet teātri iekšēji varēs turpināt darbu pie jauniestudējumiem. Šis aspekts, ka darbība pilnībā neapstājas, ir ļoti svarīgs, kaut gan vesels mēnesis bez iespējas rādīt izrādes teātriem būs nopietna ekonomiska trauma – tā atzina aptaujātie teātru vadītāji.

Dailes teātra direktors Juris Žagars norādīja: "Tas Dailes teātrim ir vismaz mīnus 200 000 eiro mēnesī. Tādi ir apmēram mūsu vidējie biļešu ieņēmumi gada griezumā. Tie ir diezgan lieli. Un ņemot vērā to, kas bija pirms tam, ka mums biļetes praktiski bija izpārdotas, tad, protams, atgriezt visu šo biļešu naudu, kas ir mūsu pienākums un ko mēs arī darīsim, un Kultūras ministrija to kompensēs, tas teātrim, protams, nav viegli."

Ieņēmumu iztrūkums atsauksies uz teātra darbinieku algām, jo, piemēram, aktieriem dažkārt pusi no algas veido piemaksa par izrāžu spēlēšanu, kā arī uz to, ka divi šogad plānotie jauniestudējumi jāpārceļ uz nākamo sezonu.

Arī Nacionālajam teātrim vienu šajā sezonā plānoto iestudējumu nebūs iespējas īstenot, atzina teātra direktors Jānis Vimba. Izrāžu atcelšana uz mēnesi viņa vadītajam teātrim nozīmē 120 000 līdz 150 000 eiro negūtu līdzekļu: "Tā ir negūtā peļņa, ar ko mēs rēķināmies, iestudējot nākotnes izrādes, šī brīža ieņēmumus mēs investējam nākotnes izrādēs."

Valmieras teātrim oktobrī un novembrī bija paredzēta virkne viesizrāžu Dailes teātrī un vēl citviet Latvijā, taču daļa no tām ir atcelta, bet lielākā daļa pārcelta uz vēlāku laiku.

Teātra direktore Evita Ašerādena ļoti cer, ka pēc 15. novembra izrādes varēs atsākt rādīt, jo skatītāju attieksme liecina, ka arī viņiem tā ir ļoti svarīga garīga nepieciešamība: "Vēl tajā pēdējā nedēļā, kad bija sācies ārkārtas stāvoklis, cilvēki joprojām pirka biļetes. Mēs mēdzam runāt par kultūru kā par izklaidi, bet patiesībā kultūra ir absolūti primāra vajadzība. Un šo divu gadu laikā, kas ir bijuši tik smagi, mēs patiesībā esam sapratuši, ka vienīgais, kas var cilvēkus kaut kā uzmundrināt, ir tas, ka tu saņem garīgu enerģiju un vari tajā dalīties. Un tiešām visu laiku cilvēki ir ticējuši, ka teātris notiks, un tikai 21. oktobrī viņi pārstāja pirkt biļetes. Tas tiešām ir apbrīnojami."

KONTEKSTS:

Covid-19 saslimstībai Latvijā sasniedzot visu laiku augstāko atzīmi, medicīnas nozarē izsludināja ārkārtējo situāciju. Mediķi cēla trauksmi par tūlītēju nepieciešamību pēc stingriem ierobežojumiem valstī.

Vēlāk valdība lēma valstī no 11. oktobra uz trim mēnešiem izsludināt ārkārtējo situāciju, kas Covid-19 pandēmijā ir jau trešā reize. 

Tomēr nedēļu vēlāk, redzot, ka vīrusa izplatība aug un Latvija ir pirmajā vietā pasaulē Covid-19 izplatības ziņā, vienojās no 21. oktobra līdz 15. novembrim ieviest tā dēvēto "lokdaunu" un mājsēdi. Iecerēts, ka pēc tās ikdienas gaitas plašāk varēs atsākt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti