Rīta Panorāma

Premjers: Mikrouzņēmuma nodokļa 9% likme ir nodokļu optimizācijas līdzeklis

Rīta Panorāma

Jaunsleinis: valdība pašvaldības neuzklausa

"Nē Minskai 2014" lekcijas - izrāde Latvijas Nacionālajā teātrī

Valtera Sīļa «Nē Minskai 2014?» pirmizrāde Nacionālajā teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē pirmdien pirmizrāde režisora Valtera Sīļa izrādei „Nē Minskai 2014?". Režisors sola, ka šī būs Nacionālajam teātrim neierasta forma: izrāde kā lekcija.

„Nē Minskai 2014?" ir pirmais darbs izrāžu sērijā „Ārpus labā un ļaunā", kurā aktieri runās par šobrīd aktuāliem tematiem. Šoreiz - par nākamā gada Pasaules hokeja čempionātu Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā.

Kampaņas „Nē Minskai 2014" video bijis atspēriena punkts režisora Valtera Sīļa izrādei ar tādu pašu nosaukumu, tikai beigās tam ir jautājuma zīme. Šodien pirmizrādē Latvijas Nacionālajā teātrī izrāde uzdos jautājumus par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā un hokeja čempionātu Minskā.

Režisors Valters Sīlis skaidro, ka šī nebūs ierasta, dramatiska teātra izrāde, bet drīzāk emocionāla lekcija vai diskusija, kas skatītājam liks šaubīties un domāt, varbūt arī smieties par nopietno tēmu. Skatītājs, viņaprāt, esot gatavs daudz kam:

„Savā ziņā arī mēs, mākslinieki, dažbrīd domājam ne par to, ko skatītājs gaida. Gribas to drusku pagraizīt, apspēlēt un darīt savādāk, paskatīties, ko vēl ar teātri kā ar mediju izdarīt."

Eiropas Parlaments ir lūdzis Starptautiskajai hokeja federācijai nerīkot čempionātu Baltkrievijā, kurā izrēķinās ar politisko opozīciju un ierobežo vārda brīvību. Boikotēt čempionātu vai nē - tas atstāts katras valsts pašas ziņā. Latvija čempionātā piedalīsies. Turklāt nesen Saeimas deputātu hokeja komanda aizvadīja draudzības spēli Baltkrievijā ar Aleksandra Lukašenko komandu.

Sīlis atklāj, ka šis notikums ļoti palīdzējis izrādes tapšanā: „Šajā gadījumā tā divkosība parādījās ļoti brīnišķīgi un ļoti neticamā formā."

Tomēr Imantu Parādnieku, Artūru Rubiku vai pašu Lukašenko izrādē neviens netēlos. Kopā ar Valteru Sīli, aktieri Ivars Kļavinskis un Mārtiņš Brūveris spēlēs paši sevi.

„Šī izrāde jau nav tikai par braukšanu vai nebraukšanu uz hokeja čempionātu, tas drīzāk ir tāds atspēriena punkts. Vairāk ir runa par mums, latviešiem, Latviju kā tautu, ko mēs darām vai nedarām šādās situācijās, jo mums taču visu laiku pamatā ir „runāšana sudrabs, klusēšana zelts". Latviešu nācijai tā ir tāda dogma," stāsta Ivars Kļavinskis.

Aktieri kopā ar režisoru un žurnālistu Dmitriju Petrenko paši arī apkopojuši informāciju teātra materiālam. Mārtiņš Brūveris domā, ka izrāde piedzims kopā ar skatītājiem un laika gaitā vēl mainīsies.

Izrāžu ciklā „Ārpus labā un ļaunā" šajā sezonā būs vismaz trīs izrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti