Kultūras ziņas

Aktieri valsts svētkos lasīs dzeju

Kultūras ziņas

Kā top "Jumprava. Lielais notikums"?

Digitalizēta valsts dibināšanas dienas simulācija

Valsts dibināšanas dienas simulācija savās mājās – Nacionālā teātra digitālā izrāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Valsts svētku priekšvakarā Latvijas Nacionālais teātris sadarbībā ar Kultūras ministriju izveidojis Latvijas simtgades izrādes “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris” digitālo versiju. Tā iekļauta programmā “Latvijas skolas soma”, dodot skolēniem iespēju nokļūt simt gadus senā pagātnē, kad Nacionālā teātra ēkā sanākušie pieņēma vēsturiski nozīmīgu lēmumu – dibināt Latvijas valsti.

Nacionālā teātra pārstāve Lolita Grāvīte par digitālo izrādi “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris”
00:00 / 00:43
Lejuplādēt

Pirms diviem gadiem Latvijas valsts simtgadē režisoram Valteram Sīlim tika uzticēts godpilnais uzdevums izveidot Latvijas Nacionālajā teātrī izrādi par Latvijas valsts proklamēšanu. Tā tapa iestudējums “Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris”. Tā bija valsts dibināšanas dienas simulācija ar iespēju laika mašīnā nokļūt 1918. gada 18. novembrī Rīgā, Pilsētas Otrajā teātrī. Šobrīd, kad teātris nevar rādīt izrādes skatītājiem, izveidota īpaša šīs izrādes videoversija, kas iekļauta programmā “Latvijas skolas soma”.

“Tā ir tā izvēle, kā tu šo stundu pavadi.

Vai tu klausies oriģinālo izrādes transkriptu, kuru mēs esam iestudējuši, kā šis 1918. gada notikums risinājās dabā, ko kurš teica, vai tu gribi dzirdēt četrus dažādus komentārus?

Izvēle ir starp pieciem kanāliem, kā šo notikumu tu vēlētos piedzīvot,” par digitālo izrādi stāsta režisors Valters Sīlis.

Izrādes ieraksts veikts, lai iemūžinātu un digitalizētu šo īpašo, vienu no oriģinālākajām pēdējo gadu izrādēm, kas atklāj Latvijas valsts proklamēšanas brīdi, un šogad saistībā ar pandēmijas ierobežošanas pasākumiem dotu iespēju skolēniem izrādi piedzīvot attālināti kādā no savām viedierīcēm un izvēloties, kuru skaņas celiņu klausīties. Līdz ar to katrs klausītājs nedaudz citādi uzzina par valsts proklamēšanas notikumiem.

“Tam, kurš šo skatīsies, būs izvēle. Kad dzīvajā spēlējām, bija daudz cilvēki, kuri gribēja noņemt austiņas un piedzīvot, ko tad tajā dienā teica. Kā tas bija tajā laika posmā, kā tas skanēja un par ko runāja 1918.gadā, daudz runāja, katrai partijai bija sava pozīcija, kāpēc viņa izvēlas šo valsti dibināt,” atzīmē Valters Sīlis. “Tas, kā tas tapa – bija mēģinājums paskatīties uz to kā uz svētkiem, kuros viens no tēliem svin šo notikumu, kāds skatās uz to caur kritiskāku prizmu – kas tad ir nacionālisms? Trešais tēls jau runā par to, ko mums nozīmē brīvība un kas tā tāda par lietu, kāpēc mums viņa vajadzīga tādā filozofiskā pieejā. Un ceturtais skatās uz tiem cilvēkiem, kas tur dzīvoja, kas bija uz tās skatuves un kādi bija šo cilvēku likteņi."

Latvijas valsts dibināšanas dienas simulācijas izrādē piedalījās gandrīz viss Latvijas Nacionālā teātra aktieru ansamblis.

Pirmās piecdesmit klases, kas pieteicās digitālajai izrādei, varēja saņemt bezmaksas pieejas kodus un skatīties iestudējumu sev izdevīgā laikā un vietā no 16. līdz 26. novembrim.

Klasēm joprojām arī ir iespējams izrādi noskatīties par maksu, līdz 26. novembrim rakstot e-pastu iestudējuma producentei Ilzei Blaubergai –
[email protected].

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti