Panorāma

Aicina iedzīvotājus ierobežot savus sociālos kontaktus

Panorāma

Baltkrievijas žurnālists: "Mūs soda par patiesību"

Teātri turpina darbu

Valmieras un Dailes teātrī biļetes izpārdotas; skatītāji klātbūtnes efektu novērtē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Neskatoties uz Covid-19 radītajiem ierobežojumiem, biļetes uz teātru iestudējumiem ir izpārdotas. Tā secina gan Valmieras drāmas teātrī, gan Dailes teātrī. Vietas gan zālēs ir krietni mazāk, jo jāievēro distancēšanās.  

“Šī šobrīd skaitās pilna zāle, nav vēl visas sēdvietas ieņēmuši bērni, bet principā 134 vietas būs aizņemtas, tā būs pilna zāle,” pastāstīja Valmieras drāmas teātra direktore Evita Ašeradena.

Valmieras drāmas teātrī atzīst - šodien teātra dzīve nedaudz atgādina ierakumus. Plāns ir sastādīts, tomēr dienu no dienas tiek sekots līdzi situācijai valstī, lai saprastu, ko no iecerētā varēs realizēt. Un lai arī jaunajiem aktieriem sākotnēji bija grūti spēlēt izrādi pustukšai zālei, pie visa pierod.

“Mums, protams, ir ļoti svarīga skatītāju klātiene, un tādā ziņā mēs esam pirmajās rindās, kas katru dienu seko līdzi šim te saslimušo skaitam. Skaidrs, ka viens ir tas, ko aizliedz vai neaizliedz valdība un otrs ir tas, kā cilvēki jūtas,” norādīja teātra vadītāja.

Cilvēki vēlas baudīt kultūru, jo pavasara pandēmija, kad viss bija slēgts un mākslu baudīt varēja tikai digitāli, deva apziņu, ka, lai to darītu pilnvērtīgi, ir nepieciešams klātbūtnes efekts. To pierāda izpirktās biļetes uz iestudējumiem. Apstākļos, kad teātrī drīkst būt piepildīta tikai puse zāles, ar valsts atbalstu un ļoti ekonomiski visu pārrēķinot, teātris var pastāvēt.

“Mēs dzīvojam no dienas uz dienu, skatāmies, kāda būs situācija, uz nākošo gadu. Tā kā mēs neko nezinām, mēs dzīvojam ļoti taupīgi un gaidām, kurā brīdī mums būs jāsāk domāt, cik ekonomiski ko un kā darīt, skatoties no apstākļiem,” sacīja teātra vadītāja.

Lai arī situācija nav viegla, Valmieras drāmas teātrī tika pieņemts lēmums biļešu cenas nepaaugstināt. Tikmēr Dailes teātrī atzīst - daudz kas ir atkarīgs no telpu lieluma, un pēc esošajām vadlīnijām viņu situācija ir vislabākā, jo zāles ietilpība atļauj vietu pat 500 skatītājiem.

“Tā uzmanība zālē, un tā koncentrētība, tā vēlme redzēt izrādi, man jāsaka, iespējams, ir lielāka nekā pat kā tas bija pirms tam. Līdz ar to, aktieri to jūt, un aktieru sajūtas nebūt nav pasliktinājušās. Tieši otrādi, mēs arī jūtam atbildību, ka cilvēks ir izdarījis lielāku piepūli, lai atnāktu, noskatītos mūsu izrādi. Tad mēs arī cenšamies darīt visu to labāko, lai cilvēks šo teātra baudu saņemtu,” stāstīja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Viņš piebilda, ka cilvēkam vairs nav tik vienkārši atnākt uz teātri, līdz ar to tam šobrīd ir pavisam cita vērtība. Šeit, lai arī biļešu cena nedaudz kāpusi, visas izrādes ir izpirktas, bet ir novērota tendence - cilvēki tās pērk pēdējā brīdī.  

“Dailes teātrim vasaras periodā un tagad arī rudenī ir diezgan sekmīgi veicies ar pārdošanu. Ir izdevies akumulēt zināmus līdzekļus, lai pat pilnīgā “lockdown” mēs varētu iztikt līdz jaunam gadam,” pastāstīja Žagars.

Viņš norādīja - arī citur pasaulē teātri strādā šādā režīmā, un pat tukšās vietas zālē negandē ne atmosfēru, ne enerģētiku teātrī. 

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga, un 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 25 gadījumus. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un cilvēki bez simptomiem jau ir aicināti uz pārbaudi nepieteikties.

Reaģējot uz slimības izplatību, valdība nolēma, ka sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā no 7. oktobra ir obligātas. 13. oktobrī valdība lēma, ka maskas jāvalkā arī sabiedriskās vietās, kur uzturas vairāk nekā 15 minūtes. Pašlaik Latvijā publiskos pasākumos iekštelpās var pulcēties līdz 500 cilvēkiem, brīvā dabā – līdz 1000. Privātos pasākumos iekšā var pulcēties 30, bet ārā - 300.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti