Kultūra

"Dirty Deal Teatro" 10 gadi: no izrādēm kafejnīcā līdz jaunās teatrāļu paaudzes kalvei

Kultūra

LU Botāniskajā dārzā atklāj studentu īsfilmu kino vakarus

Valmieras teātrī jaunajā sezonā plānoti 12 jauniestudējumi

Valmieras teātris jaunajā sezonā plāno 12 jauniestudējumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valmieras Drāmas teātrī jaunajā sezonā plānoti 12 jauniestudējumi. Lieldarbus šajā sezonā veidos režisore Indra Roga ar izrādi, kas balstīta māzāk pazīstamos Blaumaņa darbos. Tāpat iestudējumus Valmierā veidos Māra Ķimele un Viesturs Kairišs. Nākamā sezona Valmieras teātrī vairākās nozīmēs būšot debijas sezona. Kolektīvam pievienojies jauno aktieru kurss un par teātra māksliniecisko vadītāju kļuvusi Indra Roga.

Valmieras Drāmas teātris jauno sezonu atklās 18. augustā ar režisores Elīnas Cērpas dokumentālo izrādi par teātra režisora un aktiera Pētera Lūča personību un radošo darbību. Vēl sezonas pirmajā pusē oktobrī Māra Ķimele lielajā zālē iestudēs franču dramaturga Žana Anuija darbu “Eiridīke”, bet sezonas nogalē plānots Viestura Kiariša iestudējums poļu dzejnieka un dramaturga Juliuša Slovacka darbam “Baladīna”.

Citu starpā teātra mākslinieciskā vadītāja Indra Roga min iestudējumu, kas balstīts pētnieces Sanitas Reinsones darbā “Meža meitas” un vēsta par sieviešu piedzīvoto mežos un purvos nacionālo partizānu kara laikā:

''(..) Mums ir stabili, labi zināmi klasiķi; būs viens savdabīgs darbs - (..) Reinsones ''Meža meitas'', ko iestudēs Mārtiņš Eihe un kas notiks netradicionālā vietā - nebūs uz skatuves, spēlēsim zem skatuves, piedāvājot cilvēkiem līdz ar izrādi un materiālu arī piedzīvojumu.''

Šajā sezonā Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos arī pašas Indras Rogas Latvijas simtgadei veltīts lieldarbs “Vidzemes stāsti un noveles”, kas balstīts Rūdolfa Blaumaņa mazāk zināmos darbos. Savukārt janvārī debiju režijā Vlamieras teātrī piedzīvos jaunais režisors Georgijs Surkovs, kurš izvēlējies iestudēt krievu rakstnieka Edvarda Radzinska lugu “104 lappuses par mīlestību” – romantisku drāmu par padomju laika attiecībām.

Valmieras teātra vadītāja Evita Sniedze stāsta arī par teātra viesošanās plāniem Rīgā:

''Oktobrī un novembrī mūzikas namā ''Daile'' būs Reiņa Suhanova iestudētā diplomdarba izrāde ''Labie bērni'', kur piedalās šī gada Elmāra Seņkova un Māras Ķimeles kursu beigušie studenti, tagad jau aktieri, kas ir izklīduši pa dažādiem teātriem. ''Labie bērni'' būs gan iespēja satikties kursam, gan parādīt Rīgai un tās apkaimes jauniešiem, ka kāds par viņiem domā, spēj saprast, ko viņi domā un piedāvā kaut kādas pārdomas par dzīvi. Tas ir vēl viens virziens, kā mēs ielaužamies gan Rīgas vidē, gan domājot par jauniešiem.''

Jaunā, 95.sezona Valmieras teātrī sākusies ar nozīmīgām pārmaiņām, proti, par teātra māksliniecisko vadītāju kļuvusi Indra Roga, bet Latvijas Kultūras akadēmijā uzņemts aktieru kurss, kuri Rogas vadībā gatavosies darbam Valmierā. Teātra kolektīvā kopumā darbu sākuši pieci jaunie aktieri, viens no tiem valmierietis Uldis Sniķers, kurš apgūst arī režiju. Viņš teātri iepazinis jau kopš bērnības un to atzīst gan par ļoti patīkamu, gan augstvērtīgu vietu. Sniķeris gandarīts, ka top izrāde par Pēteri Lūci, ''ļoti latvisku režisoru, ko labprāt būtu pats pieredzējis un piedzīvojis''.

''Skaidrs, ka tā ir dokumentāla izrāde un jebkurā gadījumā tur būs dažādi cilvēku viedokļi, bet mēs mēģināt taisīt tā, lai tas nav vienpersonisks viedoklis vai kāda atmiņas, bet [skats] kopumā,'' sola Sniķeris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti