Kultūra

DMDM notiks lekcija par seno Ziemassvētku pastkaršu simboliem

Kultūra

Jānis Lūsēns - jauns albums un koncerttūre "Kā man Tevi sasildīt"

Šovakar Valmieras teātrī pirmizrāde pasaulslavenā romāna "Džeina Eira" iestudējumam

Valmieras teātrim pirmais «Džeinas Eiras» iestudējums Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

„Džeina Eira” – šis angļu rakstnieces Šarlotes Brontē sarakstītais un 1847.gadā izdotais romāns ir vairāku paaudžu un vēl arvien pasaulē viena no lasītākajām grāmatām. Romāns piedzīvojis arī vairākus ekranizējumus, bet 15.decembrī romāna  varoņi pirmo reizi Latvijā sāks savu skatuves dzīvi uz Valmieras teātra lielās skatuves. Izrādes režisors Reinis Suhanovs, galvenajās lomās Inga Apine un Ivo Martinsons.

Stāsts par Džeinu Eiru - bāreni, kura uzaugusi patversmē un kļūst par noslēpumainā mistera Ročestera guvernanti, par to, kā veidojas viņu mīlas stāsts un kādiem pārbaudījumiem nākas iziet cauri -, jau pusotru gadsimtu ir licis dzīvot līdzi romāna lasītājiem un, protams, skatīts arī kinofilmās. Bet Valmieras teātra izrādes režisors Reinis Suhanovs atzīst, ka viņu nebaida tas, ka skatītājam jau ir šī pieredze.

„Šis ir mūsu teātra un mūsu kolektīva stāsts par Džeinu Eiru, par ārkārtīgi spēcīgu tēmu, par beznosacījumu mīlestību,” saka režisors.

Režisors šī romāna izvēli pamato arī ar to, ka Valmieras teātrī viņš saredzējis aktierus, kuri var un spēj šo stāstu izstāstīt, tātad galvenajās lomās Inga Apine un Ivo Martinsons.

„Runāt uz skatuves par spēcīgu, kaislīgu, beznosacījuma mīlestību var tikai tad, ja aktieris var atļauties būt vājš uz skatuves, jo beznosacījuma mīlestība vienmēr ir saistīta ar sāpēm un vājumu,” skaidro Suhanovs.

„Diviem cilvēkiem satikties, ja viņiem ir vienam pret otru pavērsti naži, nu, tā satikšanās nenotiks; tieši tajā brīdī, kad tu atļaujies būt atvērts un vājš pret otru cilvēku, kad tu atļaujies būt ievainojams, tikai tad jau tā satikšanās diviem var notikt. Kamēr tev ir sabūvēti, uzlikti priekšā kaut kādi aizsargvaļņi, tikmēr tā satikšanās nevar notikt,” saka Apine.

„Tā ir, jo, ja cilvēks grib saistīt mūžu ar otru cilvēku, viņam ir jāatveras un jāparāda savi noslēpumi,” piebilst Martinsons.

Galvenās lomas atveidotāja Inga Apine atzīst, ka uz skatuves izdzīvot Džeinas Eiras likteni un emocijas nav bijis viegls uzdevums. 

„Tas ir romāns! Tas ir milzīgs darbs, kurš mums ir jāsaspiež tajā skatuves laikā, līdz ar to mums bija jāatsakās no ļoti daudz brīnišķīgām vietām, lietām, bet tik un tā esence tur ir palikusi. Tas jautājums, uz kuru mēs cenšamies atbildēt, ir tas, vai, teiksim, cilvēkam par spīti savam liktenim būt laimīgam. Viņam ir tāds liktenis, kāds ir, tas nav īpaši rožains, skaists un viegls, bet vai tādam cilvēkam ir tiesības būt laimīgam par spīti tam visam. Es nezinu, vai cilvēks, kurš būs noskatījies ekranizējumu un gaidīs tieši to Džeinu Eiru uz skatuves, vai viņš būs apmierināts, bet ja viņš būs atvērts, tur ir vietas, ko katram paņemt sev,” turpina Apine.

Romāna varoņu dzīvi no šodienas šķir laiks un daudz kas mainījies, kaut vai runājot par sievietes vietu sabiedrībā, bet režisors atzīst, ka ir jautājumi, kas sasaucas ar mūsu laiku.

„Rietumeiropas kultūra mainās, kāda viņa būs, mēs to nezinām, bet es arī piederu tiem, kuriem ir ļoti simpātisks 20. gadsimta cilvēks un 20. gadsimta valoda, kādā mēs varam runāt par attiecībām,” uzsver Suhanovs.

Intriga par Džeinas Eiras iestudējumu ir ne tikai populārais un it kā labi zināmais romāns, bet arī tas, ko kopumā sola izrādes radošā komanda.

"Šis darbs būs stilīgs - gan mūzikā, gan drēbēs, dekorācijā un arī ieturētajā aktierspēlē tas būs arī žanriski stilīgs darbs, man šķiet, bet ne pašmērķīgi stilīgs, bet tikai tāpēc, lai attīrītu visu lieko, lai paliek tīra nots,” sola Martinsons.

Pirmais skatītāju vērtējums jauniestudējumam „Džeina Eira” jau 15.decembrī Valmieras teātrī. Pēc tam – arī 16., 17., 18.decembrī, 7., 8., 13. un 14.janvārī.

Izrādes radošajā komandā arī scenogrāfe Evija Pintāne, kostīmu mākslinieki Mereunrol's, komponists Jēkabs Nīmanis un gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džonss (Lielbritānija).

Pārējās lomās: Rūta Dišlere, Januss Johansons, Agris Māsēns, Māra Mennika, Kārlis Neimanis, Skaidrīte Putniņa, Agnese Rutkēviča, Madara Rutkēviča, Krišjānis Salmiņš, Laura Siliņa, Megija Dzene vai Anete Kalniņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti