Valmieras teātrī top «Provinces anekdotes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

18. maijā Valmieras Drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvos krievu dramaturga Aleksandra Vampilova divi viencēlieni - "Gadījums ar metranpāžu" un "Divdesmit minūtes ar eņģeli", kurus pats autors apvienojis un nosaucis par "Provinces anekdotēm".

Abas lugas vieno arī notikumu vieta un laiks - dziļi padomju laiki un dziļa province, kur viesnīcā norisinās padomju cilvēkam pilnīgi nesaprotamas lietas.

Kopā ar režisoru Mārtiņu Eihi izrādi veido scenogrāfe Evija Pintāne un kostīmu māksliniece Sintija Jēkabsone, abos viencēlienos spēlē aktieri Rihards Rudāks, Aigars Apinis, Januss Johansons, Rihards Jakovels, Inga Siliņa, Ilze Lieckalniņa un Kārlis Neimanis.

Abu viencēlienu centrā ir cilvēki, kas nonākuši provinces viesnīcā, sāk dzīvot pēc "komandējuma noteikumiem" - rīkojas tā, kā nekad nerīkotos ikdienā, un arī ar viņiem notiek pavisam negaidītas lietas - uz palīgā saucienu atbildot, ierodas īsts eņģelis, kura eksistencei neviens nespēj noticēt. Kāds cits, aiz pārpratuma pārbijies līdz nāvei, dažās minūtēs atceras visu savu iepriekšējo mūžu.

Diptiha otro daļu - "Divdesmit minūtes ar eņģeli" - Vampilovs uzrakstīja pašā daiļrades sākumā (1962), pirmā daļa - "Gadījums ar metranpāžu" - tapusi desmit gadus vēlāk.

 "Aleksandrs Vampilovs ir labs dramaturgs, viņš runā par mazām lietām, kurām ir liela nozīme," savu izvēli skaidro režisors, piebilstot, ka iestudējumam bijis arī mērķis radīt izrādi par pagātni bez jebkādas nostalģijas. "Diezgan daudzi sāk tīksmināties par padomju laiku. Es vēlējos atgādināt, ka laimīgs šis laiks bija tikai ierobežotam cilvēku skaitam, ka šī laika galvenā iezīme bija meli. Arī šodien var dzīvot melos, tomēr tā būtu cilvēka paša izvēle. Toreiz meli bija izdzīvošanas priekšnoteikums," uzskata Mārtiņš Eihe.

Aleksandrs Vampilovs (1937 - 1972) nodzīvoja tikai nepilnus 35 gadus un sarakstīja piecas pilnmetrāžas lugas un dažus viencēlienus, bet ar to pietika, lai kļūtu par krievu dramaturģijas klasiķi. Viņa lugas ir paradoksu un savdabīgas atmosfēras pilnas, tās nereti salīdzinātas ar Antona Čehova darbiem, un ir tikpat grūti atšifrējamas.

Līdz šim Valmieras teātrī iestudētas divas Vampilova lugas - "Vasaras rītā" (1972, režisore Māra Ķimele) un "Pīļu medības" (2004, režisors Pēteris Krilovs).

Izrāde "Provinces anekdotes" būs skatāma arī 20., 24. un 25. maijā, kā arī 1. un 5. jūnijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti