Kultūras ziņas

Latvijā viesosies Sanktpēterburgas Marijas teātris

Kultūras ziņas

Krievu kora mūzikas šedevri Rīgā

Valmieras teātrī pirmizrāde "Lūša stundā"

Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvojis iestudējums «Lūša stundā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valmieras teātrī svētdien pirmizrādi piedzīvojusi norvēģu rakstnieka Pēra Ulova Enkvista luga "Lūša stundā", šoreiz Mārtiņa Eihes režijā. Izrāde ir psiholoģisks darbs, kas vēsta par jaunu cilvēku, kurš nonācis psihiatriskajā slimnīcā. Sastapšanās ar šo zēnu un viņa dzīves redzējumu maina arī sociālās darbinieces un mācītājas ikdienu.

Lakonisks skatuves noformējums Valmieras teātra mazajā zālē jau pats par sevi liecina, ka izrādē galvenais ir cilvēks – jauns puisis, kurš palicis viens un sajucis prātā. Galvenās lomas atveidotājs Aigars Apinis atzīst – lai gan luga ir sareģīta, darbs pie šī iestudējuma viņam sagādājis gandarījumu.

"Ja es viņu skatītos, man būtu par atgriešanos. Kādam cilvēkam atgriešanās bērnībā, kādam pie konkrētiem cilvēkiem atmiņās," norāda Apnis.

Savukārt režisors Mārtiņš Eihe uzsver, ka, veidojot šo iestudējumu, viņš vēlējies runāt par izvēles brīvību.

"Par izvēli vispār nebūt, saprotot apstākļus, kādos atrodies. Lielākā sabiedriskā nozīmē varam runāt par to, ka ir virkne cilvēku, kas izvēlas nebūt atpazīstami, populāri. Mums ir ļoti daudz izvēles, kuras paši varam izdarīt," uzsver Eihe.

Jaunā zēna rīcība maina arī sociālās darbinieces Līzbetes un Ineses Ramutes atveidotās mācītājas dzīvi. Līzbetei ar zēnu ir izveidojies ļoti ciešs kontakts, tāpēc viņai nākas rast robežu strap profesionālo darbību un personīgām jūtām.

"Cik ilgi cilvēks var strādāt pēc likuma burta, ievērot normas, jo tā ir jādara, pārkāpjot pāri cilvēcīgajam. Nerēķināties ar cita cilvēka iekšējo pasauli," spriež Līzbetes lomas atveidotāja Inga Siliņa.

"Lūša stundā" ir režisora Mārtiņa Eihes sveiciens Valmieras teātra 90 gadu jubilejā, šoreiz režisors pats arī veidojis izrādes noformējumu, savukārt kostīmu autore ir aktrise Inga Siliņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti