Kultūras ziņas

Keramika izgaismo galeriju "Daugava"

Kultūras ziņas

Rudens kamermūzikas festivāls aicina uz koncertu "Čells un latvieši"

Valmieras teātrī tapusi izrāde par Sāru Bernāru

Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvojis Deiča iestudējums «Saules pelni»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valmieras teātra Apaļajā zālē 8. oktobra vakarā pirmizrādi aizvadīja Feliksa Deiča iestudējums “Saules pelni”. Šis ir stāsts par izcilās franču aktrises Sāras Bernāras dzīves nogali, kuru uz skatuves izdzīvo aktieri Dace Eversa un Tālivaldis Lasmanis.

Mēģinot atcerēties pagātnes notikumus, Sāra Bernāra kopā ar savu sekretāru Pitū teatrālā veidā izdzīvo viņas bērnības notikumus, aktiermākslas augstākos sasniegumus, kā arī personīgās dzīves aizkustinošākos brīžus. Aktrise Dace Eversa atzīst, darbs pie šī iestudējuma nav bijis vienkāršs.

"Vēsturiskas personības atainot ir savādāk," norāda Bernāras lomas atveidotāja Dace Eversa. "Kaut gan Sāru jau neviens dzīvē tā īsti nav redzējis, kā viņa spēlēja un kā dzīvoja."

Aktrisei Dacei Eversai šī ir 60 gadu jubilejas loma. Tēlojums šajā iestudējumā vēlreiz apliecina Eversas talantu atveidot spilgtas raksturlomas. Arī skatītāji atzīst -  tik spilgts tēlojums nav redzēts, bet režisore Māra Ķimele uzsver, ka Dace Eversa ir augstākās raudzes aktrise.

"Viņa var visu un to ir varējusi visu mūžu, prieks, ka talants nepāriet. Vai viņai piestāv šī loma? Jā ,viņas iemiešošanās un pārtapšanas spējas ir brīnišķīgas," - tā izrādes skatītāja, režisore Māra Ķimele.

Pēc pirmizrādes Valmieras teātra kolektīvs un Daces Eversas talanta cienītāji sveica aktrisi apaļajā jubilejā, kuru viņa atzīmēja šī gada 19. maijā.

Jau vēstīts, ka izrādes "Saules pelni" pamatā ir amerikāņu dramaturga Džona Marella luga "Atmiņas" ("Memoir"), kas veltīta izcilās franču aktrises Sāras Bernāras dzīves nogalei. Izrādes scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis, tērpus - Ilze Vītoliņa.

Felikss Deičs izvēlējies šo materiālu, lai vēlreiz radoši tiktos ar aktieriem, kuri bijuši ļoti nozīmīgi viņa paša radošajā mūžā Valmieras Drāmas teātrī - izrādēs "Ivanovs", "Leļļu nams", "Jūras meita" un citās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti