Dienas ziņas

Krievija un Ukraina apmainās ieslodzītājiem

Dienas ziņas

Neredzīgie cilvēki dodas motobraucienā

Valmieras teātrī pirmizrāde iestudējumam "Viktorija"

Valmieras teātrī pirmizrāde iestudējumam «Viktorija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvo režisoru Indras Rogas un Mihaila Gruzdova versija par Knuta Hamsuna "Viktoriju". Stāstu par mīlestību izdzīvos Valmieras teātra aktieru 3. kursa studenti, kuri ir arī iestudējuma līdzautori.

Topošie Valmieras teātra aktieri izdzīvo savu versiju norvēģu rakstnieka Knuta Hamsuna stāstam par muižkunga meitas Viktorijas un dzirnavnieka dēla Juhannesa nepiepildīto mīlestību. Identificējoties ar romāna galvenajiem varoņiem, studenti atklāj un izspēlē arī savus personiskos stāstus par pirmo mīlestību, pirmo šķiršanos, pārdzīvojumiem un sevis meklējumiem.

"Ja mēs stāstām par sevām personiskajām jūtām un to, ko esam pārdzīvojuši, tas palīdz labāk saprast un sasaistīties arī ar to, par ko Hamsuns runā. Tas ir par mums," sacīja Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Valmieras teātra aktieru 3. kursa studente Diāna Krista Stafecka.

"Aktieris nevar kāpt uz skatuves, ja viņu nekas nekņudina, ja iekšā nav sāpes. Tad mums šodien ir tā iespēja, ka mēs varam izkliegt to, kas mums ir iekšā. Ne vienmēr dota tāda izdevība. Tikai tad tas strādā, ja tā ir patiesība," sprieda  LKA Valmieras teātra aktieru 3. kursa studente Katrīna Griga.

Izrāde "Viktorija" Valmieras teātrī tiks izspēlēta divos sastāvos, tātad divās atšķirīgās versijās. Stāsta motīvs abām viens, bet iestudējuma struktūra un kompozīcija mainās līdz ar  aktieriem un viņu pieredzi.

"Šajā darbā mums bija ļoti svarīga tieši tā cilvēciskā nots un tieši tā personības klātbūtne. Tas krustpunkts, kas veidojas starp mani, aktieri un lomu, ko es spēlēju. Tieši to krustpunktu mēs arī trenējam. Tas dod vēl kaut kādu papildu dimensiju un padara Viktorijas ļoti skaisto un poētisko darbu tuvāku, saprotamāku šobrīd šim laikam," teica režisore Indra Roga.

Sestdien, 7. septembrī, pirmizrāde vienai no "Viktorijas" versijām, bet svētdien, 8. septembrī, skatītāju vērtējumam tiks nodota otra. Savukārt septembra izskaņā Valmieras teātra aktieru kurss skatītājiem piedāvās jauniestudējumu "731. solis" pēc Dostojevska romāna "Noziegums un sods" motīviem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti