Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas deputātu (AS) Česlavu Batņu

Rīta Panorāma

Rīta Panorāma

"Vārds" – pirmizrāde Valmieras teātra "Kurtuvē"

Valmieras teātrī pirmizrāde iestudējumam «Vārds» Reiņa Suhanova režijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

20. janvārī Valmieras teātra pagaidu mājvietā, topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve", gaidāmi pirmizrādes svētki pirmajai lugai, kas iestudēta uz jaunās skatuves. Juna Foses "Vārdu" iestudējis režisors Reinis Suhanovs, informēja teātrī.

Juna Foses "Vārds" ir par jaunu sievieti, kura gaida bērnu un kopā ar savu draugu atgriežas viņas vecāku mājā, kur sarunāšanās vienam ar otru gandrīz vairs nenotiek, bet savstarpējās attiecības kļuvušas par rituāliskiem un paredzamiem žestiem. Šajā ģimenē būt vienam ir nepanesami, bet būt kopā – neizturami.

Reinis Suhanovs par darbu sacīja: "Luga ar sāpīgu saturu. Par nespēju nosaukt lietas vārdos, jo vārdā nosaukta lieta sāk eksistēt un ietekmēt mūsu dzīvi. Vārdā nenosaukta, skaļi nepateikta problēma nav problēma. Degoša tēma mūsu ikdienā. Pāri visam – bezgalīgas alkas pēc tuvības, bet ko darīt, ja vide un audzināšana ir tevi novedusi līdz pieskārienu analfabētismam? Gribētos, ka pēc šīs izrādes mēs tiektos apskaut viens otru un sarunāties, sarunāties, sarunāties."

Luga "Vārds" ar savu smago klusumu un aprautajiem, dzejai līdzīgajiem dialogiem atgādina Beketa un Pintera darbus. Juns Fose atzīst, ka dažas līdzības ir: "Pinters sacīja, ka viņa lugas nav par komunikācijas trūkumu un nesarunāšanos, bet gan par pārāk intensīvu komunikāciju. Es varētu teikt to pašu – mani cilvēki sarunājas bez vārdiem. Jo viņi jau zina, kas tiks sacīts."

Izrādes radošajā ansamblī ir režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Līga Zepa un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš.

Lomās Ieva Estere Barkāne, Klinta Reinholde, Sandis Runge, Krišjānis Salmiņš, Krišjānis Strods, Elīna Vāne.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti