Kultūras ziņas

Tviteropera Nostra culpa Rīgā

Kultūras ziņas

Jauna Sarkangalvīte Nacionālajā teātrī

Valmieras teātrī iestudēta M.Gorkija "Vasa Žeļeznova"

Valmieras teātrī iestudēta Gorkija «Vasa Žeļeznova»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Valmieras teātrī piektdienas vakarā pirmizrāde – režisors Fēlikss Deičs iestudējis Maksima Gorkija lugu „Vasa Žeļeznova", kas latviskota vienkārši kā "Dzimta". Tas ir stāsts par spēcīga rakstura sievieti, kura gatava darīt visu, lai saglābtu savu ģimeni un dzimtas uzņēmumu.

Māras Mennikas atveidotā varone Vasa ir gatava iet pāri līķiem savas dzimtas labā vārda dēļ. Sirdī Vasa ilgojas pēc mīlestības un maiguma, tomēr piedzīvotais viņu ir pārveidojis par skarbu sievieti, kas ģimenes dēļ ir gatava izdarīt arī noziegumu.

"Viņai šķiet, ka bērna nākotne būs nodrošināta, ja viņš būs paēdis un siltumā, tad viss ir kārtībā. Viņa nedomā par dvēseles lietām, bet par pamatlietām," par Vasas lomu stāsta aktrise Māra Mennika.

Vasas vīrs ir žūpa, kurš izdarījis smagu noziegumu, tomēr lēmums, kā rīkoties, jāpieņem sievai. Arī Vasas brālis, kuru atveido Tālivaldis Lasmanis, ir bezrūpīgs uzdzīvotājs, kuram dzimtas nākotne nerūp.

"Dzīvo māsas muižā un sapņo par pilsētas galvas amatu, kaut arī nesaprot, ko tas īsti nozīmē. Māsa par viņu rūpējas un viņam viss ir," savu varoni raksturo aktieris Tālivaldis Lasmanis.

Vasas loma ir milzīgs izaicinājums Mārai Mennikai, kura līdz šim uz skatuves lielākoties atveidojusi bezbēdīgas meitenes, turklāt Vasu parasti tēlo daudz vecākas aktrises.

"Es ļoti ticu Fēliksam un ļoti paļaujos uz viņu. Ja būtu cits režiros es droši vien šobrīt būtu ļoti nobijusies. Šobrīd mans uzdevums pašai sev ir izdarīt to, ko Fēlikss no manis ir prasījis un ko no manis gaida. Viņš man ļoti daudz ir devis, un ar katru lomu aktieri audzē uz augstāku pakāpi. Mēs esam ļoti laimīgi, ka Fēlikss ir teātrī, un pateicīgi, ka viņš izvēlējies tieši mūsu teātri," norāda Mennika.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti