Kultūras ziņas

Pērnā gada notikumi un traģēdijas Latvijas arhitektūrā

Kultūras ziņas

Izstāde Kuldīgā "30 no 30"

Valmieras teātra "Jūlijas jaunkundze" Luksemburgā

Valmieras teātra «Jūlijas jaunkundzi» izrāda Luksemburgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pirms trim gadiem Valmieras drāmas teātra izrāde “Jūlijas jaunkundze” tika nominēta trijās “Spēlmaņu nakts” balvas kategorijās - galvenās lomas atveidotāja Inese Pudža to saņēma kā gada jaunā skatuves māksliniece. Šajās dienās iestudējums ir aizceļojis līdz Luksemburgai, kur ir sākušās Latvijas kultūras dienas. Šis ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē ārvalstu kultūras pasākumiem.

Šonedēļ Neiminsteres abatija Luksemburgā ir nodota Latvijas kultūras ļaužu pārziņā, taču uz „Jūlijas jaunkundzes” Luksemburgas pirmizrādi ierodas ne tikai vietējie latvieši, bet arī luksemburgieši, kuri vēlas uzzināt, kas ir Valmieras teātris un uz kādiem iestudējumiem tas spējīgs. Vladislava Nastavševa režijā Strindberga lugai ir gana laikmetīgs risinājums, kas ir interesants izsmalcinātajiem Eiropas teātra pazinējiem.

"Ļoti interesanti un spēcīgi. Absolūti fantastiska luga,” saka skatītājs Kristians.

„Prasītos kustības, dinamikas. Man nav nekas pret Strindbergu, bet ieteiktu aktieriem aiziet pie logopēda. Neko vienkārši nevarēju dzirdēt,” vērtē skatītājs Dainis Baldzēns.

„Šis ir trešais lugas iestudējums, kuru esmu redzējusi. Ļoti patika skatuves iekārtojums un tas, ka Kristīne karājās dekorācijā. Tas simbolizē viņas pārākumu pār citiem,” saka skatītāja Marija Ivonna Delbosa.

To, kādēļ tieši „Jūlijas jaunkundze” iekļauta Latvijas kultūras nedēļas Luksemburgā programmā, organizatori pamato ar diviem aspektiem. Viens no tiem ir, protams, Nastavševa laikmetīgais klasikas traktējums. Bet otrs iemesls ir gaužām praktisks.

„Šī bija viena no tām izrādēm, ko varēja atvest. Otrkārt, tā ir dramaturģijas klasika, tas nozīmē, ka arī tiem cilvēkiem, kuri nesaprot latviski, izrāde ir zināma. Tas ir tāds eiropeisks piesitiens,” norāda Latvijas vēstniecības Beļģijā un Luksemburgā kultūras padomniece Vita Timermane-Moora.

Latvijas kultūras nedēļas Luksemburgā programmā tāpat iekļauti vairāki muzikāli pasākumi un izstādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti