Valmieras teātra aktieris Imants Strads: Ir beidzot iespēja piespiedu kārtā tikt ārā no vāveres riteņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šis ir brīdis, kuru vajag izmantot, lai sevi „restartētu” un darītu to, ko nav izdevies iepriekš, pelnot naudu un esot daudzo darbu un pienākumu ritenī. Tā šo laiku vērtē Valmieras Drāmas teātra aktieris Imants Strads - teātra un kino režisoru iecienīts un pieprasīts aktieris, kuram darba tik tiešam netrūka. Bet kā ir šobrīd pēkšņi būt dīkstāvē?

Imants Strads: Ir beidzot iespēja piespiedu kārtā tikt ārā no vāveres riteņa
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Kad Imants Strads kopā ar kolēģi Ģirtu Rāviņu Valmierā Starptautiskajai sieviešu dienai veltītajā pasākumā „Rozes diena” izpildīja dziesmu, vēl nebija pat nojautas, cik ļoti pēc pavisam neilga laika viss jau būs mainījies. Tobrīd vēl Imantam Stradam kopā ar kolēģiem bija mēģinājumi aprīļa sākumā paredzētajai pirmizrādei „Inišmoras leitnants”, bet pirmizrādi, protams, nācās pārcelt un pauze arī citos darbos.

“Ir tā, ka ir daudzas lietas iespēja darīt bez atrunām, ka man nekad nav laika, tā kā daudzi saka, ka šajā laikā sakopt, izmazgāt māju, kā nekad nav bijis, nu, tas ir viens. Ir kaut kāds lielāks laiks sev,

ir iespēja beidzot no tā rata, kurā tu esi bijis iekšā tā kā vāvere ritenī, piespiedu kārtā iziet ārā un mazliet arī restartēties,

jo faktiski jauniem cilvēkiem tas ir normāli, bet manā vecumā jau sākas riska grupa, ar sirdi un visu. Es uzskatu, ka tas ir ļoti labi, no vienas puses, ka var, kā saka, mazliet atpūsties un līdz ar to pagarināt dzīvi, ka neskrien pēc katra rubļa, kas tur kokā stāv. Tas mums liek aizdomāties, ka veselība ir svarīgāka, vienmēr liekas: ā, nu, par veselību es padomāšu pēc tam, pēc tam, pēc tam, es vēl šito rubli paņemšu. Nē, vajag atpūsties, un es to arī mēģinu darīt. Es gan arī labi atpūtos. Trīs nedēļas. Bet tagad es esmu sapratis, ka tā var arī nederēt neviens kostīms, tāpēc es esmu sācis piekopt veselīgu rītu katru dienu, un ir arī rezultāti uzreiz,” stāsta Strads.

Viens no Imanta Strada laba garastāvokļa un veselības uzturēšanas veidiem ir došanās kopā ar dzīvesbiedri, aktrisi Elīnu Vāni pastaigās pa mežu, kuru rezultāts ir ne tikai laba pašsajūta, bet salasītie atkritumi.

“Daudziem patīk pie dabas iziet, bet patīk arī atstāt visas tās savas pudeles vai čipsu pakas, vai, nezinu, desu iepakojumus. Nu, mēs gājām tādā garā pastaigā ar suni, ar Elīnu, un Elīna vienmēr ņem maisu līdzi, bet šoreiz mums faktiski vajadzēja vēl vienu maisu, jo bija tik pilns, pa to vienu taciņu ejot, ka ar vienu maisu nepietiek. Es vienkārši domāju, ka „Latvijas Valsts meži” pa desmit kilometriem vismaz vienu miskasti var nolikt,” turpina aktieris.

Imants arī vērtē, ka šobrīd ne tik optimistiskā situācijā ir tie kolēģi, kuri pamatā darbojas dažādos projektos un kuriem nav darba attiecību ar kādu teātri.

“Droši vien, ka visgrūtāk ir brīvmāksliniekiem tieši sociālo garantiju dēļ. Man ir, jā, jo es esmu 20 gadus tomēr štata aktieris Valmieras teātrī, bet man grūti pateikt, kā klājas tiem, kas dzīvo no projektiem, projektu izrādēm, no Kultūrkapitāla [fonda], viņiem taču ir kaut kāds realizācijas termiņš, tas viss pārceļas.

Trakākais tas, ka viss šis pavasaris pārceļas uz rudeni. It kā rudenī tagad cilvēkiem būs baigā nauda kaut kur aiziet.

Es saprotu, pārceļ pasākumus, lai nebūtu nauda jādod atpakaļ. Tas ir vienkāršākais veids - pārcelt, bet, kas tad notiks rudenī, tur būs kaut kāds kultūras sprādziens?” spriež Strads.

Imantam Stradam ir ne tikai bagātīgs spilgtu lomu klāsts Valmieras teātrī un kino, bet arī dažādi radoši projekti. Viņš ir arī laba garastāvokļa jeb dziedošo aktieru apvienības „Žerāri” dalībnieks. „Žerāri” šogad svin 15 gadu jubileju, un tai veltītā koncerttūre arī tagad palika bez sava noslēguma koncerta Rīgā, kas bija paredzēts aprīļa nogalē. Tagad tas pārcelts uz 17. augustu, un arī šobrīd, kad ir pauze, nav jau gluži tā, ka Imantam Stradam atkal kaut kas nebūtu padomā.

“Paļauties panikai, tas ir sliktākais, ko var darīt, ir jāmeklē risinājumi; risinājumi šobrīd jau šādi tādi ir, tāpēc es nemetu plinti krūmos. Ja es agrāk vienmēr teicu, ka nauda ir zemē, atliek tikai pacelt, tad tagad ir mazliet jāpameklē. Viņa tāpat ir zemē, bet viņa ir mazliet ar sūniņu. Jāpaspārda šī sūna. Nu ir sarežģītāk krietni, jā, bet, es domāju, divu nedēļu laikā kaut kas jau būs, tas būs kaut kas baigais, tas būs tāds speciāls saturs, visticamāk, "Youtube" platformā,” atklāj aktieris.

Protams, šī - Imanta vēl neizpaustā - tikšanās būs attālināti, bet aktierim jau ir svarīgi tikties ar skatītāju uz teātra skatuves, bet šobrīd, kā rakstīts Valmieras teātra mājaslapā, atkalredzēšanās klātienē ir jāatliek uz šobrīd vēl nezināmu laiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti