Dienas ziņas

Vārkavā aug neapmierinātība ar grants ceļu stāvokli

Dienas ziņas

Būvējot tūrisma objektu, aizmirst vides pieejamību

Teātra režisoram Feliksam Deičam – 80

Valmieras Drāmas teātrī nosvinēta režisora Feliksa Deiča 80.jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Viņam nepatīk svinēt savas dzimšanas dienas. Atzīmē vien reizi desmit gados, un nu šī reize pienākusi – Valmieras Drāmas teātrī nosvinēta režisora Feliksa Deiča 80. jubileja. Viņam par godu izveidota arī izstāde “Režisors un teātris”, kas atspoguļo Feliksa Deiča – aktiera un režisora asistenta darbu Jaunatnes teātrī un viņa iestudējumus Valmierā.

Feliksu Deiču viņa aktieri raksturo kā īstu skolotāju, kurš uz skatuves ļauj augt un katrā meklē līdz šim neredzētas šķautnes. Felikss Deičss uzskata, ka tautas sirds ir meklējama Rūdolfa Blaumaņa darbos, un tas ir nepietiekami novērtēts. Savā dzimšanas dienā viņš atskatās uz paveikto caur gados krātām fotogrāfijām, no kurām daudzas viņa aktieri redz pirmoreiz.

“Man patīk, ka paliek vismaz kaut kāda piemiņa. Ziniet, teātra māksla ir tāda mirklīga, paiet laiks, bet paliek tikai atmiņas, fotogrāfijas un vairs nekas. Bet pēc fotogrāfijām tomēr var saprast, kas tā ir bijusi par izrādi un kā viņā strādāts,” norāda Valmieras Drāmas teātra režisors Deičs.

Valmierā Deičs pastāvīgi sāka strādāt pēc Jaunatnes teātra slēgšanas un kopš 90.gadu sākuma iestudējis augstvērtīgus krievu un skandināvu klasikas darbus.

“Kopā ar citiem, kas tajā laikā bija, radīja teātri no jauna, iedeva ticību aktieriem, un es domāju, ļoti daudzi viņu var saukt par savu skolotāju,” uzsver  Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena.

Sadarbību ar režisoru tolaik atceras Tālivaldis Lasmanis. Īpaša loma bijusi izrādē “Ivanovs”, kas tolaik pirms 20 gadiem saņēma Latvijas Teātra gada balvu kategorijā „Labākā dramatiskā izrāde", bet Feliksu Deiču atzina par sezonas labāko režisoru.

“Pēc savas pieredzes es varu teikt, vidēji vienu reizi desmit gados izlec tāds piedzīvojums, kad saslēdzas tā vertikāle, tur ir jādarbojas pilnīgi visiem nosacījumiem,” uzskata Valmieras Drāmas teātra aktieris Tālivaldis Lasmanis.

“Viņš arī ļoti labs aktieris ir pats. Viņš var nospēlēt tev priekšā pat, nu tā parādīt to ideju, tev jāatkārto. Un tad mēs vienmēr sakām, ja Felikss sagremo, ieliek mutē un ja vēl tad nevari norīt, tad nav, ko teātrī vienkārši darīt,” norāda Valmieras Drāmas teātra aktrise Dace Everss.

“Mana otrā profesija ir inženieris. Man šeit ir priekšrocības tāpēc, ka inženiera profesija dod man iespēju precīzi daudz ko novērtēt. Tas man bija svarīgi, bet visu bērnību tiecos uz teātri, tāpēc tas, ka tā ir sanācis, tas ir ļoti patīkami,” uzskata Deičs.

Savā dzimšanas dienā režisors Felikss Deičs arī saņēma atzinības rakstu no Kultūras ministrijas par mūža ieguldījumu teātra mākslas attīstībā Latvijā. Režisors 1996.gadā saņēmis Eduarda Smiļģa balvu un ir arī Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti