Kultūras ziņas

"Dons Paskvāle" – izjokošana itāļu gaumē

Kultūras ziņas

Sandras Krastiņas "Mirāža"

"Dievs. Daba. Darbs" Valmieras teātrī

Valmieras Drāmas teātrī iestudēts Brigaderes «Dievs. Daba. Darbs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

25.maijā Valmieras Drāmas teātrī pirmizrādi piedzīvos režisora Jāņa Znotiņa skatuves versija par rakstnieces Annas Brigaderes autobiogrāfiskās triloģijas pirmo daļu “Dievs. Daba. Darbs”.

Iestudējuma centrā ir kalpu ģimenes atvase Annele, kura iepazīst dabas likumus, darba sūrumu un meklē dievu.

Izrādes režisors Jānis Znotiņš pastāstīja, ka mēģinājumus vērtē arī viņa bērni: “Mani bērni nāk jau uz mēģinājumiem, diezgan melniem mēģinājumiem, lai es ātri saprastu, jo es neesmu visgudrs šajos jautājumos. Man patīk kopā ar viņiem strādāt, viņiem izrādes taisīt, un man patīk, ka viņi nāk un saka, kādu izrādi grib.”

Aktrises Ineses Pudžas tēls ir Jurģos allaž pārceļojošās kalpu ģimenes atvase Annele. Viņa izzina un meklē dievu, iepazīst dabu un darbu. Lielākoties vienatnē ar savām iekšējām balsīm, kuras spēlē Aigars Apinis, Kārlis Arnolds Avots, Rihards Jakovels un Ingus Kniploks. Ziņkārīgā Annele lielākoties paklausa tām gribīgajām.

Mazie skatītāji pagājušā gadsimta sākuma  Anneli būtu glābuši daudzas reizes – gan no tā, ka viņa piebāž pirkstu pie uguns, gan arī no suņa, kas atņem meitenei kārumus.

Aktieru vienīgais rekvizīts ir liels kokvilnas auduma gabals. Regulārāki režisora Jāņa Znotiņa izrāžu apmeklētāji askētismu spēles laukumā jau pamanījuši.

Pats režisors atzīmēja: “To droši var saukt par rokrakstu, man tas ļoti pašam patīk ,un arī maniem aktieriem ļoti patīk.”

Pēc ilgām diskusijām izrādē atstāta Annas Brigaderes valoda. Tikai daži vārdi aizstāti ar mūsdienās saprotamākiem. Gatavojot iestudējumu, aktieri konstatējuši, ka pieaugušajiem no Anneles būtu ko mācīties. Kaut vai drosmi un interesi par dzīvi, ko iestudējumā rādīja aktieris Kārlis Arnolds Avots. Pats viņš savu lomu komentēja lakoniski: “Nu man jau patīk vairāk klausīties tajā gribīgajā balsī, bet vienmēr jau ir visādi apstākļi, un mēs, pieaugušie, apkraujamies ar viņiem.”

Izrāde Valmieras Drāmas teātrī skatāma, sākot no 25.maija.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti