Kultūras ziņas

Paulam Butkēvičam 80!

Kultūras ziņas

Nacionālais teātris gatavojas jaunām pirmizrādēm

Krodera ābele dodas uz Valmieru

Valmierā atklās izcilajam režisoram Oļģertam Kroderam veltīto mākslas objektu – «Krodera ābeli»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Godinot izcilo režisoru Oļģertu Kroderu, netālu no Valmieras teātra tiks uzstādīts mākslinieku Aivara Vilipsōna un Ivara Miķelsona izveidotais vides objekts “Krodera ābele”, pavēstīja Borisa un Ināras Teterevu fonda pārstāvji. Tas tapis, pateicoties Krodera fondam, Borisa un Ināras Teterevu fondam un citiem ziedotājiem.

Bronzas ābele ar āboliem ir Krodera balvas vizuālais attēlojums pilsētvidē. Balvu piešķir gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī. Līdz šim to ir saņēmis režisors Viesturs Kairišs, aktrise Guna Zariņa, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Monika Pormale un aktrise Indra Briķe.

“Lēmumu atbalstīt šo skaisto projektu pieņēmām jau 2017. gadā, apmeklējot Valmieru un klausoties Krodera fonda iecerēs. Ir liels prieks par to, ka esam varējuši to kopīgi īstenot. Esmu pārliecināta, ka Boriss būtu gandarīts, redzot šīs ieceres iemiesojumu skaistajā mākslas darbā,” pauž mecenāte Ināra Tetereva.

Mākslas objekta atrašanās vieta – netālu no Valmieras Drāmas teātra - ir zīmīga, jo tieši šajā teātrī režisors ir aizvadījis divus no saviem ražīgākajiem dzīves posmiem, arī pēdējos gadus, iemiesojot sapni par domubiedru teātri (1964–1974 un 2001–2012).

Mākslas objekta atklāšana notiks simboliski Valmieras vasaras teātra festivāla noslēgumā - 9. augustā plkst.19:00.

Atklāšanu vadīs Krodera fonda pārstāvji, aktieri Artūrs Skrastiņš un Vilis Daudziņš. Un, kā sola Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena, būs Kroderam raksturīgā “ampelēšanās”, joki un pat vairākas Sarkangalvītes kā atsauce uz vienu no režisora iecienītākajiem iestudējumiem.

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena par "Krodera ābeli"
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

Evita Ašeradena pastāstīja: “Mēs to dēvējam par mākslas objektu, kas veltīts Kroderam. Tas ir kā atgādinājums, ka katrs var iet un izdomāt savu stāstu par to, kāpēc tas izskatās tieši tā. Tā ir bronza, ko katrs var spodrināt un tai pieskarties. Paradoksāli Krodera sakarā ir tas, ka tā ābele stāvēs Ziloņu ielā. Tā ir ieliņa tieši pretim teātrim. Mēs uzliksim ābeli, un pēc tam Valmieras pilsēta ieliņu ir iecerējusi rekonstruēt. Tur būs brīnišķīga gājēju un riteņbraucēju ieliņa, kas pārvērtīsies par teātra laukumu un promenādi.

Ceru, ka “Krodera ābele” būs iemesls domāt arī par citiem mākslas objektiem, kas veltīti teātra māksliniekiem.”

Oļģerts Kroders (09.08.1921. Rīgā – 10.10.2012. Valmierā) ir strādājis gandrīz visos Latvijas teātros, iestudējot 136 izrādes, bijis kino un teātra aktieris. Bijis izsūtījumā Tālajos ziemeļos (1941–1956). Oļģerta Krodera gara aristokrātisms un iekšēja neatkarība ļāvusi viņam gan mākslā, gan dzīvē vērsties pret garīgu un fizisku varmācību, klišejiskiem estētiskiem kanoniem, iestudējumos uzsverot cilvēka kā domājošas būtnes garīgās aktivitātes, atbildības un iekšējās brīvības nozīmību. Iespējams, tāpēc četras reizes savā mūžā trīs dažādos teātros iestudējis Viljama Šekspīra traģēdiju “Hamlets”. Režisors apglabāts Valmierā, Dīvala kapos.

Borisa un Ināras Teterevu fonds. Mecenātu Borisa un Ināras Teterevu 2010. gadā nodibinātais ģimenes labdarības fonds atbalsta izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicina kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un pasaulē. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti