Valkas teātris mēģina parkā uz soliņiem un gatavojas 150.jubilejai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Daudziem pašdarbības kolektīviem mēģinājumi šajā pandēmijas laikā izpaliek, labākajā gadījumā tās ir tikšanās “Zoom” platformā, taču Valkas pilsētas teātrim šajā laikā ir izdevies iestudēt pat četras izrādes, lai tad, kad atkal būs iespēja tikties ar skatītājiem, jau būtu, ko rādīt. Šopavasar Valkas pilsētas teātrim ir arī zīmīga jubileja – aprit 150 gadi, kopš pirmās, latviešu valodā spēlētās izrādes Valkā.  

“Mēs tagad parādīsim mazu fragmentu, kā mēs to darījām ziemā, mēs varējām ievērot šos divus metrus, un tas sākās, kad vairāk viens pret vienu nedrīkstēja mēģinājumi notikt, tad mēs sākām ārā,” tā Valkas pilsētas teātra režisors Aivars Ikšelis kopā ar saviem aktieriem ir piekrituši parādīt, kā tad mēģinājumi notika pilsētas skvērā uz soliņiem.

“Neviens neaizliedza uz soliņiem sēdēt, neviens neaizliedza, ja cilvēks sēž ārā, ar sevi sarunāties, un neviens neaizliedza iet garām cilvēkiem, ja viņi sēž, un arī ar sevi sarunāties,” skaidroja Ikšelis.

Teātra dalībnieks Vilis Daņilovs atzina, ka, protams, tas jau nav gluži tas mēģinājums, kas būtu ierastajā vidē, bet tā ir pielāgošanas situācijai.

Valkas teātris mēģina parkā uz soliņiem un gatavojas 150.jubilejai
00:00 / 05:26
Lejuplādēt

“Nu no situācijas kaut kādā veidā jāiziet, un tad nu eksperimentē, pamēģināsim šitā, pamēģināsim tā, tad nu viens no variantiem - visu atstāt, bet negribas, mēs jau paši tādi, kas nākuši un grib spēlēt,” sacīja Daņilovs.

Mēģinājumi parkā bija viena iespēja, otra - izmantot vairākas telpas un stāvus Valkas Kultūras namā.

“Tad, kad drīkstēja viens pret vienu mēģināt, tad viens aktieris šeit, es tur, mums ir teātrī vēl otra režisore, viņa stāvu zemāk ar otru aktieri tieši tāpat strādāja. Te ir mikrofons, tur ir mikrofons, es dzirdu, kas notika tur, viņi dzird, kas notiek šeit, mēs nekad nebijām trīs kopā, nekad,” skaidroja režisors.

Un savā ziņā par to, ka Valkas pilsētas teātris savu darbošanos nav pārtraucis, var vilkt paralēles ar tā vēsturi, ar to laiku pirms 150 gadiem, kad bija pirmā teātra izrāde latviešu valodā.

“No tā 1871.gada, kā tāda sarkana līnija līdz mūsu dienām, teātris Valkā nekad nav pārstājis darboties, vai tas bija 1.pasaules karš, kad bēgļu gaitās no Rīgas līdz Valkai atnāk vilciens un Rīgas aktieri izkāpj Valkas stacijā un pēc pāris dienām dibina pagaidu Nacionālo teātri, vai tas būtu Otrais pasaules karš, krievu, vācu laiki, visu laiku ir spēlēts teātris,” uzsvēra režisors.

Valkas pilsētas teātra iestudētās izrādes ir atzinīgi novērtētas daudzos Starptautiskajos teātru festivālos, arī ārpus Latvijas robežām.

“Mūsu teātra tāda virzība tie ir starptautiskie teātru festivāli, kuros mēs piedalāmies, un nevis tāpēc, lai uzbužinātu savas spalvas, ziniet mēs esam bijuši tur Venecuēlā, Austrālijā, Vācijā, Krievijā un tā tālāk, bet tāpēc, ka šajos festivālos ir ārkārtīgi labas meistarklases, kurās pasaules slavenākie pedagogi pasniedz, un Valkas pilsētas teātra aktieriem ir bijusi tā laime mācīties pie viņiem,” stāstīja Ikšelis.

Un tomēr, lai arī valcēnieši mēģina šobrīd rast risinājumu, kā veidot jaunas izrādes, tomēr teātra dalībnieki vērtē, ka šis ir ļoti smags laiks un pirmkārt, jau tāpēc, ka nav tikšanās ar skatītājiem:

“Kas ir cilvēks, kas nodarbojas ar kaut ko, dzied, vai dejo, vai aktiermāksla, tev jau vajag to atbalstītāju, to skatītāju, kur tad bez tā, mēs jau varam “WhatsApp” bildes sūtīt, vai “Zoom” sēdēt, nu tas tāds ielāps šim laikam.”

“Pietrūkst skatītāju, pietrūkst tās atgriezeniskās saites, to emociju, vai skatītājam patīk, ko tu dari, tas noteikti pietrūkst”.

“Jā, izrādi mēs esam uztaisījuši, bet viņa pašlaik stāv, jo nevar piesaistīt skatītājus, tāds gaidīšanas režīms pašlaik.”

“Un arī tā mikrokolektīva pietrūkst, tā, ka patiešām mēs visi esam čupiņā un kopā, tā ir tāda, nu ja māja ir viena ģimene, darbs otra, tad šis te teātris ir ne mazāk svarīga ģimenes sajūta”.

Bet teātra režisors uzsvēra, ka rokas nolaist nevar, un tāpēc notiek vēl viena  mēģinājuma epizode pilsētas parkā.

Top izrāde latgaliešu valodā, kas savā ziņā sasauksies ar šo laiku, jo tajā ir runa par cilvēka vientulību, un šī būs viena no četrām  pandēmijas laikā tapušajām izrādēm.

“Mēs, it kā ievērojot patiešām visus stingrākos noteikumus, teātrī esam turpinājuši strādāt, protams, šis mēģinājumu process nav pilnvērtīgs, viņš nav ar tādu atdevi, kā tas būtu mēģinājumu zālē, bet mēs nekad neesam atlaiduši to bremzi, jo tad, kad drīkstēs, tad mēs būsim gatavi tam, pāris mēģinājumi un afišu ārā ,un mēs varam spēlēt,” sacīja režisors.

Valkas teātris savu nozīmīgo 150 gadu jubileju, kas ir 10.maijā, protams, atzīmēt nevarēs, bet ir cerība, ka tradicionālais, starptautiskais teātru festivāls „Tālvils”, kuru organizē Valkas pilsētas teātris, būs, ja ne klātienē, tad kādā mums jau šobrīd tik ierastā interneta platformā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti