Vakarēšana ar maigiem čakarēšanas elementiem. «Dirty Deal Teatro» piedāvā iepazīt režisorus no citas puses

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kas notiek, ja režisors uz brīdi kļūst nevis par to, kurš rīko un uzdod rīkojumus, bet pats nonāk aktiera jautājumu krustugunīs un ļaujas spontānai improvizācijai? Šādu iespēju iepazīt teātra režisorus no citas puses mājsēdes laikā sagādājis nevalstiskais teātris “Dirty Deal Teatro” jaunā tiešsaistes raidījumu ciklā “Č(v)akarēšana”, ko varētu tulkot kā “vakarēšanu ar nelieliem čakarēšanas elementiem”. Tajā režisori stāsta gan par savām tuvāko izrāžu iecerēm, gan atbild uz negaidītiem jautājumiem.

"Dirty Deal Teatro" piedāvā iepazīt režisorus no citas puses ciklā "Č(v)vakarēšana"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Aktieris Jānis Kronis laiski atzvēlies dīvānā, zaļām zeķēm kājās, ir redzams vienā ekrānā. Otrā ekrānā ir režisors Valters Sīlis – viens pats tukšā, melnā teātra zālē uz maza soliņa, gluži kā nopratināšanā. Tomēr noskaņojums ir dauzonīgi draudzīgs. Viņi abi atrodas “Dirty Deal Teatro”, bet tāpat kā skatītāji – katrs savā telpā.

Raidījumu cikla ideja pieder teātra direktorei Annai Sīlei, bet sarunu dramaturģiju veido Linda Rudene.

“Ideja ir tāda, ka vispirms mēs runājam par režisora izrādes ieceri, bet pēc tam pievēršamies personīgākas dabas jautājumiem. Tie nav jautājumi par privāto dzīvi vai par viņa CV, bet drīzāk – par vispārcilvēciskām lietām. Kas viņiem patīk? Kas viņus interesē? Kas reizēm kaitina – gan darbā, gan sadzīvē? Tā jautrība veidojas no tā, ka tas ir negaidīti viņiem pašiem,” stāsta Rudene.

Apmēram stundu garajā sarunā režisoram ik pa brīdim jāizpilda arī kādi uzdevumi un jāļaujas avantūrām. Dramaturģe Linda Rudene stāsta, kā tulkojams raidījumu cikla nosaukums “Č(v)akarēšana”:

“Es ceru, ka šis nosaukums ieiesies tautās! Jo, kopš mēs izdomājām šo nosaukumu, vismaz es to diezgan bieži jau izmantoju sadzīvē. Tas vienkārši caur joku pasaka skatītājam, ka tā nebūs vienkārši saruna, bet ka tā atmosfēra ir vērsta uz humoru. Tā teikt, vakarēšana ar nelieliem čakarēšanas elementiem,” smejas Rudene.

Nosaukuma autors ir aktieris Jānis Kronis, kurš ir arī raidījumu cikla vadītājs.

“Tā ir ļoti patīkama un atbrīvojoša sajūta – mazliet pamēģināt, kā ir būt otrā pusē, iekāpt otrās kurpēs,” saka Kronis.

Aktieris spriež, ka šis sarunas formāts ir viens no retajiem, kuros režisorus varam iepazīt no citas puses nekā parastās intervijās. Protams, ja viņi tam ļaujas.

“Man liekas, ka tas ir tāds patīkams atgādinājums skatītājiem, ka teātris aizvien vēl te ir un ka režisori un aktieri ir nocietušies tikt atpakaļ pie skatītājiem. Šī ir vismaz kaut kāda veida iespēja satikties. Jo skatītāji var iesūtīt čatā savus jautājumus, un, tā kā tie ir anonīmi un režisoram nav ne jausmas, kurš ir autors, var uzdot arī “čakarīgākus” jautājumus,” stāsta Kronis.

Nākamais “Dirty Deal Teatro” tiešsaistes cikla “Č(v)akarēšana” raidījums – ar režisori Ingu Tropu-Fišeri – būs skatāms 26. janvārī. Cikls turpināsies ik pārnedēļas līdz martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti