Kultūras ziņas

Vēsturisko modinātāju melodijas Salgalē

Kultūras ziņas

Skaitāmpanti un stikls "Ziemeļblāzmā"

Sākas Jaunā teātra festivāls "Homo Novus"

Vai pilsēta ir spējīga mainīt sevi? Sācies festivāls «Homo Novus»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Vai pilsēta ir spējīga mainīt sevi?” – aicina aizdomāties milzu jautājums pie zivju paviljona Rīgas Centrāltirgū. Ar izrādi kā “Jautājumu projektu”, iesaistot garāmgājējus, 28. augustā sācies Starptautiskais jaunā teātra festivāls “Homo Novus”.

Festivālam “Homo Novus” šogad paliek 25 gadi, un šajā īpašajā gadā tas ir apturēts, atcelts, pārdomāts un radīts atkal no jauna, šogad atgriežoties pie laika un telpas tēmas kā diviem izrādes pamatelementiem, neiekļaujot programmā nevienu tiešsaistes izrādi, bet sapludinot mākslu ar dzīvi un pasludinot pilsētvidi par festivāla skatuvi.

“Šajos īpašajos apstākļos “Homo Novusam” nācām gan pilnīgi jaunu programmu radīt, gan cilvēkus atrast, kas to visu darīs. “Homo Novus” šogad galvenokārt notiek pilsētvidē, paziņojot, ka pilsētvide ir tas teātris un skatuve, kas iepriekš “Homo Novusā” bieži vien ir parādījušies. Bet šogad tas ir vēl vairāk un intensīvāk, un kāpēc gan ne tirgū sākt šo festivālu, kas koncentrējas uz pilsētvidi, laiku un telpu un pieredzēm, ko cilvēki pieredz,” stāsta festivāla “Homo Novus” izrāžu producente Sandra Lapkovska.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Čīliešu mākslinieku, arhitektu un pilsētvides aktīvistu apvienība “MIL M2” ceļo pa pasauli un veido sarunas ar pilsētniekiem, piedāvājot domāt jautājumu formā. Piemēram, ko tu jautātu pilsētai? Ko tu jautātu savam ķermenim, upei vai vēsturei? Tie ir tikai daži no jautājumiem, ko viņi uzdevuši dažādu pasaules pilsētu iedzīvotājiem, kā atbildes saņemot jautājumus, kas izslēdz vienu pareizo atbildi.

“Mēs vēlamies tikai vienu – lai cilvēki padomā, ko viņi vēlētos pavaicāt pilsētai, nākotne, paši sev un kaimiņam.

Vēlāk mēs visus jautājumus apkoposim un izkristalizēsies sabiedrības biežāk uzdotie jautājumi, kas tā vai citādi liecinās par cilvēkos valdošo noskaņojumu,” skaidro kolektīva “MIL M2” dalībniece Marija Hose Haņa Sunjiga.

Viņas kolēģe, kolektīva “MIL M2” dalībniece Konstance Karvahala piebilst: “Mums ir interesanti vērot, kā cilvēki Rīgā iesaistās un cik viņi ir atvērti šādiem eksperimentiem. Pagaidām viss notiek ļoti lēni, bet mēs ceram uz aktīvāku cilvēku iesaisti, virzīsimies dziļāk tirgū. Šī ir pirmā reize, kad esam Austrumeiropā, bet kopumā šī ir jau kāda simtā reize, un šajā laikā esam uzdevuši vairāk nekā 20 tūkstošus jautājumu.”

Viens no jautājumiem, ko festivāla atklāšanas dienā kāds garāmgājējs uzdeva pilsētai, ir – vai pilsēta ir spējīga mainīt sevi? Sandra Lapkovska stāsta:

“Projekts pārvietosies, šodien šeit, bet katru dienu viņi būs dažādās vietās pilsētā. Rītdien būs Rīgas centrā ap Brīvības pieminekli, parīt Āgenskalnā un pa nedēļu vēl būs Bolderājā.”

Starptautiskais jaunā teātra festivāls ilgs līdz 10. septembrim, skatītājiem piedāvājot piecpadsmit dažādus notikumus dažādās vietās Rīgā un Cēsīs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti