Uzsāk Dailes teātra fasādes atjaunošanu un ēkas siltināšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ) aprīļa otrajā nedēļā uzsāk būvdarbus energoefektivitātes paaugstināšanai Dailes teātra ēkā Rīgā, Brīvības ielā 75. Vēsturiskajai ēkai tiks siltinātas ēkas ārsienas, skatuves tornis un jumti, medijus informē VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits.

Ēkas fasādes atjaunošanas un siltināšanas darbus paredzēts veikt 16 mēnešu laikā.

Būvdarbu veikšanai VNĪ noslēgts līgums ar SIA “PRO DEV”. Līguma summa – 1,66 miljoni eiro, no kura 85% ir ES līdzekļi un 15% valsts līdzfinansējums. Projekta autori ir SIA “Projektēšanas Birojs AUSTRUMI”.

“Saņemt Eiropas standartiem atbilstošus ēkas kvalitātes uzlabojumus un priekšlaukuma sakārtošanu būs liels ieguvums, sagaidot teātra 100 gadu jubileju. Ļoti ceram atrast kompromisu, saskaņojot būvniecības grafiku, lai teātra simtgadē būtu redzamas reālas izmaiņas,” stāsta Dailes teātra direktors Juris Žagars.

VNĪ uzsver, ka, ņemot vērā ārkārtas situāciju valstī saistībā ar Covid-19 izplatību, darbs notiks piesardzības režīmā, ievērojot noteiktos ierobežojumus un risinot ārkārtas situācijas radītās izmaiņas materiālu piegādēs, kā arī garākus saskaņojumu termiņus saistībā ar citu dienestu un iestāžu pārkārtošanos darbam ārkārtas režīmā.

Jānis Ivanovskis-Pigits norāda – jārēķinās, ka ārkārtas situācija Latvijā un pasaulē var radīt izmaiņas arī plānotajos termiņos.

Pārskatāmā nākotnē izmaiņas skars arī apkārtējo Dailes teātra teritoriju. “Dailes teātra priekšlaukuma attīstība tiks īstenota kārtās. Pirmajā kārtā plānoti darbi Dailes teātra aizmugures pagalmā un Epikūra dārza sakārtošana. Šos darbus paredzēts uzsākt vasarā,” atklāj VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis- Pigits.

Dailes teātra labiekārtošanai 2019. gadā kopīgu sadarbību uzsāka VNĪ un Rīgas domes Īpašuma departaments, veicot teātrim piegulošās teritorijas sakārtošanas projekta izstrādi. Skvērs pie Dailes teātra daļēji ir gan valsts, gan pašvaldības īpašums – teātra skvēra daļa Bruņinieku ielas pusē un Brīvības ielas pusē līdz teātra kasēm ir VNĪ pārvaldībā, bet atlikusī daļa Brīvības ielas pusē – Rīgas pašvaldības īpašumā.

Pērn noslēdzās metu konkurss, kur astoņu iesniegto projektu konkurencē par labāko teritorijas sakārtošanai tika atzīta arhitektu biroja “MADE arhitekti” iecere. 2019. gada izskaņā VNĪ ar Rīgas domi noslēdzis trīspusēju līgumu ar SIA “MADE arhitekti” par būvniecības ieceres izstrādi teātra priekšlaukuma un parka labiekārtošanai.

VNĪ norāda – īstenojot arhitektu ieceri, plānots paplašināt teritorijas zaļo zonu. No vairākiem desmitiem teritorijā esošo koku tiks izzāģēti astoņi, kuri pēc ekspertu izvērtēšanas tikuši atzīti kā savu mūžu nokalpojuši, un to vietā papildus iestādīti vismaz 23 jauni lielizmēra koki, kā arī tiks ierīkoti soliņi un laternas.

VNĪ 2019. gadā piesaistījis Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu septiņu sabiedriski nozīmīgu ēku energoefektivitātes uzlabošanas projektiem. Četri no tiem tiek īstenoti teātros: Valmieras Drāmas teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Latvijas Leļļu teātrī un Dailes teātrī, divi – Latvijas Valsts arhīva ēkās – Komandanta ielā Daugavpilī un Skandu ielā Rīgā. Ēkas energosniegums tiks uzlabots arī Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskolā, Valsts prezidenta rezidencē Jūrmalā, jaunajā prokuratūras ēkā Aspazijas bulvārī 7, Rīgā, un topošajā prototipēšanas darbnīcā Aristida Briāna ielā 13, Rīgā. Jau pabeigts projekts Ventspilī, Jūras ielā 34, padarot energoefektīvu valsts iestāžu administratīvo ēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti