Kultūras ziņas

Viena tāda Elita Dailes teātra Mākslas telpā

Kultūras ziņas

Latviešu zīmju valodas alfabētam - 65!

Topošo aktieru "Sapnis vasaras naktī"

Uz Nacionālā teātra skatuves jauneklīgs «Sapnis vasaras naktī»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātra skatuvi 19.septembra vakarā bija pārņēmuši topošie aktieri. Māras Ķimeles kurss jeb Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) bakalaura programmas dramatiskā teātra aktiera un režijas mākslas 4. kursa studenti skatītājiem rādīja diplomdarbu – izrādi “Sapnis vasaras naktī”. Iestudējuši jauneklīgi, bet vērīga profesionāļa - režisora Elmāra Seņkova - uzraudzībā.

Šekspīra “Sapnis vasaras naktī” ir lirisks, sengrieķu mitoloģijā balstīts stāsts. Helēna mīl Demetriju, Hermīne mīl Lizanderu, bet viņas tēvs pretojas tādai izvēlei. Darbībā iejaucas meža gari, kuri arī savā starpā ir sastrīdējušies. Tiek pielietotas maģiskas dziras, kas situāciju sarežģī vēl vairāk.

To visu uz skatuves cenšas pārnest Šekspīra iecienītie ceļojošie aktieri, bet arī viņi no redzētā neko vairāk kā komēdiju nevar uztaisīt. Šis melodramatisks jandāliņš ir bijis viens no iemesliem, kādēļ Elmārs Seņkovs to izvēlējies iestudēt kopā ar topošajiem aktieriem.

"Tur ir daudz lomu, kur var izpausties, un mērķis bija, lai viss kurss var izpausties," skaidro Seņkovs. "Tālākos diplomdarbos viņi spēlēs pa grupām, bet šis ir kopīgs darbs un, protams, Šekspīrs, kas ir obligātā literatūra."

"Mēs jau sākām kaut kad no pavasara puses un nesām režisoram dažādas etīdes, no tā visa izšķetinot to labāko. Vasarā salikām kopā," atklāj LKA studente Aminata Diarra.

Savukārt LKA students Pauls Iklāvs stāsta, ka reiz paņēmis uz mēģinājumu ''selfija stiku'' un domājis, ko darīt, bet tad sapratis, ka var fotografēt sevi.

"Tas ir tik interesanti, ka viens elements var pavērst kaut ko vaļā," atzīst Iklāvs.

“Sapnis vasaras naktī” ir Māras Ķimeles vadītā LKA Dramatiskā teātra aktieru un režisoru kursa diplomdarbs. Jaunie un neapšaubāmi talantīgie mākslinieki šobrīd vēl mācās 4. kursā, tādēļ cīņā par publikas simpātijām uz skatuves demonstrē gan trijos gados apgūto, gan arī turpina mācīties.

"Viņi katrs par sevi ir ļoti dažāds, katrs ar savām spējām un teātra domāšanu. Ļoti interesanti būs paskatīties nākotnē, kuri režisori izvēlēsies ar viņiem strādāt, kuri būs tie, kas izturēs šo konkurenci," uzskata Seņkovs.

“Sapnis vasaras naktī” iekļauts Nacionālā teātra izrāžu repertuārā. Šogad gaidāmas vēl divas izrādes – oktobra un novembra sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti