Kultūras ziņas

"Uguns un nakts" atskaņas

Kultūras ziņas

Daudzdzīvokļu pagalmu spožums un posts

Maģiskie japāņu kimono

Uz Nacionālā teātra skatuves 85 aktieri no Japānas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Japāņu kimono – tas ir ne tikai apģērbs, bet arī rituāls un cieņas izrādīšana Uzlecošās saules zemes senajai pagātnei. 14.septembrī uz Nacionālā teātra skatuves kāps vairāk nekā 80 aktieru, kas ieradušies no tālās Japānas ar izrādi “Maģiskais kimono”.

Pateicoties gadsimtiem senajām tradīcijām, lielākā daļa japāņu sadzīves ir saistīta ar rituāliem. Arī apģērbs – tā veidošana un valkāšana – ir pakļauts stingriem noteikumiem. Tādēļ "Maģiskais kimono" ir ne tikai košs iestudējums, bet arī sava veida lekcija.

"Kimono tiek veidots, izmantojot taisnus leņķus. Kvadrātus un taisnstūrus. Arī kimono salocīšana gala rezultātā iznāk kā taisnstūris. Bet, izejot no tā, kā un kādā secībā ir uzlikta atsevišķa detaļa, mēs parādam kopējo tēlu," stāsta iestudējuma “Maģiskais kimono” vadītāja Takedas kundze.

Kimono tēls ir piederības zīme konkrētam sabiedrības slānim, dzimtai un novadam. Iestudējumā to parāda 85 dalībnieki no visiem Uzlecošās saules zemes novadiem. Kaut arī mūsdienu Japāna ir cieši saistīta ar Rietumu sadzīves iemaņām, tautas tērpu kultūra joprojām savu aktualitāti nav zaudējusi. 

"Valkāt kimono mani mudina sieva, kura ir lektore Japānas Kimono asociācijā," saka izrādes dalībnieks Idžima kungs. "Viņa arī iesaka, ar kādiem atribūtiem papildināt šo apģērbu. Vispār tādu japāņu, kas ikdienā nēsā kimono, nav daudz, tomēr pēdējā laikā tas kļūst arvien populārāks."

Iestudējuma viesošanās Latvijā notiek pēc spēlfilmas “Maģiskais kimono” veidotāju ielūguma. Tas būs melodramatisks stāsts par japāņu sievieti, kas mūsdienu latviešus mēģina izprast caur savas kultūras prizmu, un iestudējums Nacionālajā teātrī būs viena no atslēgas epizodēm.

"Šī ir filmas ievadepizode, kad ieraugām filmas galveno varoni, kurā, kā citas 85 sievietes no Japānas, ir atbraukusi uz Rīgu, lai piedalītos šajā šovā," atklāj filmas režisors Māris Martinsons.

Tie, kas nebūs noskatījušies izrādi 14.septembrī, vismaz daļu no tās varēs redzēt Māra Martinsona filmā nākamā gada rudenī, kad plānota filmas iznākšana uz ekrāniem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti