Kultūras ziņas

Miša Maiskis atklāj Liepājas zvaigžņu festivālu

Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Rīgā un Jūrmalā

Teātra aizkulises izrādē "Ģērbējs"

Uz Liepājas teātra skatuves - ilūziju drāma par kalpošanu mākslai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājas teātrī šovakar gaidāma pirmizrāde Ronalda Hārvuda lugai „Ģērbējs”. Iestudējums, kurš atklāj aktieru darba aizkulises un kalpošanu mākslai, tapis Dmitrija Petrenko režijā.

Luga “Ģērbējs” sarakstīta 1980. gadā un ir balstīta autora pieredzē, kad viņš no 1953. līdz 1958. gadam bija aktiera – sera Donalda Volfita ģērbējs. Izrādē skanēs komponista Artura Maskata oriģinālmūzika, turklāt jāpiebilst, ka komponists jau reiz rakstījis mūziku šim iestudējumam, tikai 1985. gadā un Dailes teātrim. Režisors Dmitrijs Petrenko izrādi nodēvējis par ilūziju drāmu.

Dmitrijs Petrenko
00:00 / 01:01
Lejuplādēt

''Stāsts ir par to, vai tas, ko mēs mēs gribam uztvert vai uztveram par kalpošanu, - vai tajā tomēr nav mūsu egoisms, vai patiešām mēs spējam un esam gatavi atdot visu, tajā pašā laikā neprasot neko atpakaļ.

Jo mums varbūt dažreiz liekas, ka mēs negribam neko atpakaļ, jo mūsu pienākums ir kalpot, un kalpošana nozīmē, ka mēs neprasām ne naudu, ne slavu. Bet vai tas tā ir, ja mums ne vienmēr dod pretī to, ko mēs sagaidām? Man tas liekas ļoti aktuāli, ļoti interesanti. Pirmajā cēlienā mēs redzam, kā gatavojas izrādei – ne no kā: atveras priekškars, un skatītājs redzēs pilnīgi tukšu Liepājas teātra skatuvi. Tad pamazām viss izaug, otrajā cēlienā faktiski būs iespēja redzēt to, ko parasti redz tikai aktieri, pat ne režisors, pat ne gaismu mākslinieks, ne komponists, - tikai aktieris,'' stāsta Petrenko.

Kunga un ģērbēja attiecības izrādē izdzīvos aktieri Edgars Pujāts un Rolands Beķeris. Izrādē piedalīsies arī Anda Albuže, Ilze Jura, Armands Kaušelis, Herberts Laukšteins, kā arī viesmāksliniece, kuru skatītāji pazīst pēc lomām Valmieras Drāmas teātrī – Inga Apine, kas atveidos kunga mīļoto sievieti.

Izrādi veido arī scenogrāfe Sintija Jēkabsone, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti