Ulberte: Man šī ir Lauras Grozas-Ķiberes sezona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Stāstot par teātra sezonu, teātra kritiķe Līga Ulberte intervijā "Pieci.lv" norāda, ka viņai personīgi šī bijusi režisores Lauras Grozas-Ķiberes sezona. Mulsumu kritiķē izraisījis virziens, kādā devies Raiņa un Aspazijas jubilejas gads teātrī. Tāpat Ulberte nosauc savus favorītus aktierus un aktrises.

Šogad teātra kritiķe Līga Ulberte nav „Spēlmaņu nakts” žūrijā, kas izvērtē teātra izrādes, tāpēc, kā pati atzīst, diezgan brīvi varējusi izvēlēties, ko skatīties, ko neskatīties.

„Līdz ar to es neesmu redzējusi diezgan daudz ko un līdz ar to es negribētu tendences vispārināt, jo dažos teātros esmu redzējusi vairāk, citos mazāk,” skaidro kritiķe, „tāpēc no lieliem vispārinājumiem atturētos.”

Jebkurā teātra sezonā ir daudz izrāžu, kuras varētu nebūt, saka Ulberte, taču viņai pašai šī ir Lauras Grozas-Ķiberes sezona.

„Manas absolūtā topa izrādes šogad patiešām abas ir Lauras [Grozas-Ķiberes]  izrādes,” uzsver kritiķe, nosaucot izrādi „1984”, ko režisore iestudējusi Liepājas teātrī, un „Equus” Dailes teātrī.

„Tas izklausīsies banāli, bet šīs izrādes mani tiešām nogāza no kājām,” atzīst Ulberte. „Abos gadījumos es biju ļoti skeptiska, ļoti skeptiska. Man šķita, ka to Orvelu iestudēt nav nopietni teātrī, ka tādu materiālu teātrī nevar. Un „Equus” man arī likās, ka būs ļoti daudz tādu risku, bet nevienā no tiek riskiem režisore nav iekritusi. Abas, man liekas, ļoti labas izrādes. Ļoti emocionālas, ļoti gudras izrādes, ar brīnišķīgiem aktieriem.”

Vēl Ulbertei šķitis ļoti interesants veids, kādā šosezon strādājis Liepājas teātris. Kritiķe uzsver teātra nebaidīšanos riskēt „ar šausmīgi sarežģītu materiālu”, taču tajā pašā laikā norāda, ka nebūt ne visas izrādes viņai patikušas, piemēram, „Zelta pods” neesot ne tuvu viņas mīļākā izrāde, tomēr viņa atzīst, ka Hofmana materiāla izvēle pelna cieņu.

Runājot par Raiņa un Aspazijas gadam veltītajiem iestudējumiem, Ulberte teic, ka tas ir viens no gada lielākajiem pārsteigumiem, taču ne pozitīvā nozīmē. Mulsumu kritiķē izraisījis tieši tas, kādā virzienā abu diženo personu gads ir pavērsies.

Pēc Ulbertes domām, šogad aktieru nominācijā ir nepārprotami favorīti.

"Man tiešām ir piecinieks. Tas ir Dainis Grūbe, Egons Dombrovskis, Juris Žagars, Andris Keišs un Artūrs Skrastiņš," - savus favorītus atklāj kritiķe.

Savukārt no aktrisēm Ulberte izceļ Daigu Kažociņu, Baibu Broku, kuras veikumu izrādē "Aspazija" kritiķe novērtē ļoti augstu, Gunu Zariņu un Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.

Jautāta par neatkarīgo teātru veikumu šosezon, Ulberte atklāj, ka kļuvusi par fani Ģertrūdes ielas teātra izrādei "Pasaka par veco nāvi".

"Tas ir labais piemērs, kā var moderni izmantot leļļu-objektu teātri ļoti daudzveidīgai auditorijai," teic Ulberte, piebilstot, ka interesants šķitis arī Mārtiņa Eihes projekts „Redze ir maņa, kuru mirstošs cilvēks zaudē pirmo”, lai gan varot, protams, diskutēt par rezultātu, taču interesanta esot jaunas teātra valodas meklēšana. Kritiķe piemin arī "Teātra TT" Avotu ielas projektu.

Ulberte uzskata, ka Dailes teātra izrādei "Reāli sliktie puiši" nevajadzēja nonākt līdz pirmizrādei, jo tā neiztur profesionālas izrādes kritērijus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti