Kultūras ziņas

LNB aicina ziedot, lai glābtu Ukrainas kultūras mantojumu

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Latvijas teātru trupas papildina ukraiņu mākslinieki

Ukraiņu skatuves mākslinieki pievienojušies Rīgas Krievu teātrim un Nacionālajai operai un baletam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras jomas ļaudis piedāvā darbu cilvēkiem, kas Latvijā patvērušies no kara Ukrainā. Viņu vidū ir daudz talantīgu skatuves mākslinieku un arī aizkulišu profesionāļu. Rīgas Krievu teātris ik dienas saņem desmitiem piedāvājumu. Tāpat savas rindas ir papildinājis arī Latvijas Nacionālais balets.

Pēdējo nedēļu laikā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris ir izskatījis simtiem piedāvājumu no saviem ukraiņu kolēģiem, kas kā patvēruma meklētāji ir ieradušies Latvijā. Teātra direktore stāsta, ka ar atsevišķiem profesionāļiem jau tiek papildinātas butaforijas, ģērbēju un grimētavas nodaļas. Liela interese ir arī no aktieriem.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra direktore Dana Bjorka stāsta: "Ja mēs runājam par aktieru profesiju, dāmu saraksts mums ir pilns, mums nav vajadzīgas jaunas meitenes, aktrises, kuras interesējas ļoti daudz. Bet runājot par puišiem, mēs gan dodam iespēju, izskatām. Mums šo piektdien notiks jau otrais kastings no tiem cilvēkim, kas ir pieteikušies. Mums ir štata vienības tieši aktieriem – vīriešiem, līdz ar to mēs noteikti izskatām un meklējam atbilstošākos, lai varētu pie mums strādāt."

Šajās dienās ar trīs dejotājām trupu ir papildinājis arī Latvijas Nacionālais balets. Viena no viņām – Anhelina Bosenko ir ieradusies no Harkivas. Viņa stāsta: "Uzreiz mēs nevarējām aizbraukt, jo tika apšaudītas mašīnas, taksometri. Pilsētā nekursēja nekāds transports. Līdz stacijai mēs tikām tikai trešajā dienā. Tur bija milzīgas rindas. Bet, lai tiktu uz evakuācijas vilcieniem, cilvēki stāv rindā vairākas dienas un naktis. Tā nokļuvām līdz Ļvivai un tad ar autobusu līdz Polijai."

Kijivietes Elina Bidna un Ivanna Sulima pēdējos gadus strādāja Sanktpēterburgā. Jau kara pirmajās dienās viņas pameta Krieviju. "Kad tas viss sākās, mēs, protams, tur nevarējām palikt. Mūsu radi un ģimenes bija Kijivā. Tā kā aizbraucām uzreiz, mūsu ikdienas vidē īpašu negatīvu attieksmi pret sevi nejutām. Bet palikt tur laikā, kad šī valsts uzbrūk tavai ģimenei, tas nav iespējams," skaidro Sulima. Bidna uzsver, ka saņem daudzpusīgu palīdzību: "Šobrīd baleta pasaulē daudzi meklē patvērumu, un cilvēki ar kontaktiem ir sākuši veidot platformas, kurās var ievietot savu rezumē, atrast tālruņa numurus un ieteikumus."

Latvijas Nacionālā baleta vadītājs Aivars Leimanis stāsta, ka pie viņa ar aicinājumu palīdzēt ukraiņu dejotājiem vērsies ievērojamais ukraiņu baletdejotājs Deniss Matvijenko. Vēstule tika pārsūtīta vairāk nekā simts pasaules baleta trupu vadītājiem un atsaucība esot milzīga.

Divas no māksliniecēm uz mūsu Baltā nama skatuves jau dejoja "Gulbju ezera" iestudējumā. Un Aivars Leimanis atklāj, ka drīzumā trupu papildinās vēl daži dejotāji, kas Ukrainā un Krievijā vairs nespēj turpināt profesionālo karjeru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti