Ukraiņu mākslinieces asaras emocionāli uzspridzina. Festivāla «Starptelpa» dienasgrāmata

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Kad ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašnikovas (Daria Kalashnikova) performances "How long this can last?" noslēgumā skaļrunī atskanēja vārdi, ka klusēšana par karu Ukrainā nozīmē genocīda pieļaušanu pret ukraiņiem, skatītāji, uz to atbildot, sāka aplaudēt. Piecēlās kājās, turpināja aplaudēt. Es centos apturēt asaras, iekožot apakšlūpā. Māksliniece bija drosmīgāka, viņa raudāja. Šis mirklis mani uzspridzināja.

Festivāla "Starptelpa" dienasgrāmata

Dienasgrāmata seko līdzi ceturtā performances mākslas festivāla “Starptelpa” norisei.

Ukraiņu mākslinieces Darjas Kalašnikovas performance "How long this can last?" bija askētiska. Uz zāles grīdas gulēja dažas papīra lapas, uz tām uzrakstīti šobrīd pilnīgi vai daļēji nopostīto Ukrainas pilsētu nosaukumi.

Zāles centrā māksliniece izpildīja skaistu, sarežģītu, taču vienveidīgu vingrinājumu. Katra tā izpildīšanas reize tika sinhronizēta ar skaļruņos dzirdamu balsi. Tā angliski teica: "24. februāris, pirmā diena", "25. februāris, otrā diena", performances gaitā nonākot līdz šodienas datumam un kara dienai, kuru neatceros. Ik pa laikam uzskaitījumu papildināja sirēnu troksnis un koši sarkanas gaismas uzplaiksnījumi. Divas brīvprātīgās, izmantojot lāzerus, uz mākslinieces un skatītāju augumiem projicēja mazus, sarkanus punktiņus.

Viens no maniem mīļākajiem labas performances kritērijiem ir Metjū Akera (Matthew Akers) un Džefrija Duprē (Jeffrey Dupre) filmas par Marinu Abramoviču (Marina Abramović) un viņas slaveno performanci nosaukums – "The Artist is Present", ko varētu tulkot kā "Mākslinieks ir klātesošs." Es zinu, ka performances mākslā ir arī citi virzieni, taču tie mani uzrunā daudz mazāk.

Es gribu, lai performance mani uzspridzina, paņem savā varā. Es gribu, lai performance mani atver man pašai. Es gribu sajust mākslinieku.

Bezpalīdzība, dusmas, bailes, nogurums – cik ilgi ir iespējams būt klātesošam?

KONTEKSTS:

Performances mākslas festivāls "Starptelpa" ar tēmu "citādība"  notiek no 15. līdz 19. jūnijam, tāpat kā iepriekšējos gados savā norisē ietverot gan meistarklases, gan akadēmisko dimensiju, gan ārzemju un vietējo mākslinieku performances. Pirmo reizi pastāvēšanas vēsturē festivāla "Starptelpa" norises vieta ir Latvijas Mākslas akadēmija. Festivālā piedalās ārvalstu mākslinieki no Zviedrijas, Somijas, Dānijas, Nīderlandes, Vācijas, Lietuvas, Serbijas, Meksikas un Itālijas. Savukārt Latviju tajā pārstāv gan vietējie mākslinieki, piemēram, Anna Maskava, Arvis Kantiševs, Laura Šterna, gan Latvijas Mākslas akadēmijas performances mākslas studenti un Latvijas performances mākslas centra performances kursa absolventi.

Festivāla programma pieejama šeit.

Festivāla "Starptelpa" dienasgrāmata

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti