Labrīt

Artis Pabriks: Esam soļa attālumā no NATO 4.panta iedarbināšanas

Labrīt

Attālinājušies Krievijā: mācības Latvijā galvenokārt pamet valodas dēļ

Jaunās režisores Ilzes Blokas iestudējuma centrā latviešiem tik iemīļotā sēņu pasaule

Tur, kur ir sēnes, ir latvieši. Pirmizrādi piedzīvos iestudējums «Sēņošanas čempionāts 2021»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Dirty Deal Teatro" 16. novembrī notiks pirmizrāde jaunās režisores Ilzes Blokas iestudētajai izrādei "Sēņošanas čempionāts 2021". Izrādes centrā ir latviešiem tik iemīļotā sēņu pasaule un sēņošana, bet caur to režisore runā par procesiem un aktualitātēm mūsdienu sabiedrībā. Izrādē teātra māksla savienota ar laikmetīgo deju, un galvenās lomas tēlotāja Indra Burkovska tajā saspēlējas ar jaunajiem horeogrāfiem.

Izrāde "Sēņošanas čempionāts 2021" būs iespēja iepazīt jaunās režisores Ilzes Blokas rokrakstu. Dramatiskā teātra režiju viņa mācījusies Māras Ķimeles un Elmāra Seņkova kursā Latvijas Kultūras akadēmijā. Studējusi arī Polijā, Dejas teātrī, jo viņu ļoti saista arī laikmetīgā deja kā teātra elements. Ilzes Blokas sapnis ir, ka arī mums Latvijā kādreiz būs dejas teātris. Bet tagad savā jaunajā izrādē viņa ļoti cieši cenšas sakausēt dramatisko teātri ar laikmetīgo deju.

Kā viņa pati saka – iespējams, tas ir tikpat dulli, kā caur stāstu par sēnēm runāt par cilvēkiem, bet tieši to viņa jaunajā izrādē dara. "Manā gadījumā tas radās no manas dzimtas, jo mana mamma sēņo, mans vecaistēvs sēņo, un es sapratu, ka mežs ir tāda maģiska vieta, kur cilvēki satiekas, un mežs ļoti daudz stāsta par cilvēku attiecībām. Ja par sēnēm saka, ka tās ir maģiskas, tad šis stāsts absolūti būs maģisks un tāds, kāds vēl nevienā citā teātrī nav bijis," teic režisore.

Izrādes darbība norisinās sēņošanas čempionātā, kādi Latvijā notiek jau daudzus gadus un ne viens vien, un izrādes galvenā varone ir Valda, sēņu čempionāta organizatore, kuru atveido aktrise Indra Burkovska. Sēņotājus un sēņu pasauli savukārt izspēlē jaunie laikmetīgās dejas horeogrāfi.

Izrādes dramaturģisko pamatu Ilze Bloka sākotnēji radīja kopā ar dramaturģi Madaru Rutkēviču, taču izrādes iestudēšanas gaitā tas izvērtās par visas radošās grupas kopdarbu. "Mēs visi iesaistījāmies un meklējām atšifrējumu sēnēm, un es nezinu, vai sēnes var atšifrēt, viņas tomēr ir tādas mistiskas, bet mums visiem ir asociācijas un stāsti par sēnēm. Es domāju, ka katrs varēs ieraudzīt sevi absolūti – gan šajā laikā, gan attiecībās, gan kustībā," skaidro režisore.

Ilzi Bloku pašu ļoti fascinē micēlija jeb sēņotnes stāsts, kas ir mūžīgs, bet kā radīts, lai to kā zīmīgu līdzību izstāstītu tieši šajā laikā: "Tas ir nemirstīgs, un, ja cilvēku tomēr nebūs, tad tas ir mūžīgs, un viņš ļoti daudz ko māca, micēlijs savā starpā sazinās, respektīvi – sēņotne sazinās ar koku saknēm, un kādā katastrofu vai briesmu gadījumā viņi dod signālus un brīdina viens otru,  un es ceru, ka mēs arī cilvēki būsim tik gudri un ieklausīsimies sevī un spēsim būt vienoti, līdzīgi kā tas ir ar micēliju vai sēņotnes gadījumā, jo tikai savstarpējā savienībā mēs varam izdzīvot. Tas, protams, ir caur humoru. Indrai galvā šobrīd ir dzeltena gaileņu cepurīte, viņai ir arī brīnišķīgs dzeltens gaileņu kostīms, ko darinājusi kostīmu māksliniece Marianna Lapiņa, mēs nevēlamies, lai cilvēks skumtu, bet lai cilvēks aizdomājas un kaut ko iegūst, paņem mājās."

Galvenās lomas tēlotāja Indra Burkovska pati ir kaislīga sēņotāja un ir sajūsmā arī par Latvijā notiekošajiem sēņošanas čempionātiem, bet ir parādības, kas viņu cilvēku attieksmē pret dabu uztrauc aizvien vairāk, un arī par to būs izrādes stāsts: "Es ļoti sāpīgi pārdzīvoju, kad es eju sēnēs un man ir jāvāc plastmasas pudeles un maisi. Es domāju, ka mēs dzīvojam tādā laikā, kad jautājums ir aktuāls – būt vai nebūt, un mēs nedrīkstam vieglprātīgi izturēties ne pret dabu, ne pret sevi. Mūsu izrādes stāsts ir par dabu.

Ja mēs iznīcināsim dabu, tad iznīks pasaule, bet varbūt ka sēnes paliks, un tur, kur ir sēnes, tur ir latvieši, tā ka cerība mums ir."

Indras Burkovska partneri izrādē ir astoņi jaunie laikmetīgās dejas horeogrāfi, bet arī viņi izpaužas aktieriski, tāpat kā Indra Burkovska piedalās kustību partitūrā. 

"Vēl strādājot pie šī darba, man tiešām tāds jauks pārsteigums ir strādāt kopā ar šiem jauniešiem, laikmetīgās dejas 6. studiju, tāpēc ka īstenībā šis laiks, kurā mēs esam iemesti, ir ļoti agresīvs, pat mana angļu valodas skolotāja saka – angļu valoda ir tik agresīva un arī visa mācīšana ir tik agresīva. Un pēkšņi es sastopos šajā darbā ar jauniešiem, kuri – tas nebūt nenozīmē, ka viņi nav temperamentīgi, nē, viņi ir temperamentīgi –, bet cilvēka ķermeņa skaistumu viņi laikmetīgajā dejā atklāj ļoti aizraujoši un skaisti," saka aktrise. "Būtībā mēs esam iebraukuši tik interesantā lietā, ka es domāju, – jaunā, daudzsološā, talantīgā Ilze Bloka sapratīs, ka šī ir diptiha pirmā daļa, ka mums ir jāturpina un jāiet tālāk."

Mūziku izrādei komponējusi Vija Moore, gaismu mākslinieks ir Oskars Pauliņš.

Pirmizrāde "Dirty Deal Teatro" skatāma 16. novembrī, izrādes būs skatāmas arī decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti