Kultūras ziņas

Muzeju biedrības Gada balva izglītības programmai "No-zīmes"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Malkovičs un Dapkunaite "Kokvilnas lauku vientulībā"

Trīs teātra zvaigžņu kopdarbs. Kuļabins, Malkovičs, Dapkūnaite izrādē «Kokvilnas lauku vientulībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ilgi gaidīta pirmizrāde Dailes teātrī. Krievijas režisors Timofejs Kuļabins iestudējis mūsdienu dramaturģijas meistara Bernāra Marī Koltesa lugu "Kokvilnas lauku vientulībā". Tajā pasaule iedalās pircējos un pārdevējos, baidoties būt piekrāptam vai izmantotam. Pircēju un pārdevēju lomās lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkūnaite un Holivudas zvaigzne Džons Malkovičs.

Divi vientuļi cilvēki satiekas tumsā. Viens grib pirkt, otrs – pārdot. Bet ko tieši? Franču modernās dramaturģijas meistars Bernārs Marī Koltess to atstāj abu varoņu ziņā. Viņu tieksmē komunicēt un saglabāt distanci. Krievu režisors Timofejs Kuļabins šo lugu ar nosaukumu "Kokvilnas lauku vientulībā" ir iestudējis uz Dailes teātra skatuves.

Režisors teic: "Tā ir luga diviem aktieriem. Turklāt sarežģīta, jo prasa risināt un meklēt iestudēšanas koncepciju. Sarežģīts ir arī teksts. To nav vienkārši lasīt un iemācīties. Šo lugu es zinu jau aptuveni desmit gadus, un pirmajā izlasīšanas reizē tā man iepatikās. Intuitīvā sajūtu līmenī."

Pieklusinātā vidē un slēpjoties aiz alegoriju plūsmas tekstā, aktieriem ir jāizspēlē cilvēcīgās vājības un kaislības. Ar šo aktiermeistarības izaicinājumu lieliski tiek galā divas teātra un kino zvaigznes. Lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkūnaite un divu ''Oskaru'' nominants Džons Malkovičs.

Malkovičs par lomu atklāj: "Mans varonis ir persona, kurš kautrējas izpaust savas vēlmes. Manuprāt, vairāk vai mazāk daudzi cilvēki tā jūtas. Tāpēc šis varonis ir īsts cilvēks, nevis simbolisks."

Dapkūnaite skaidro, ka luga ir par aizliegtām vēlmēm un pretrunām cilvēka dabā, viņa atzīst, ka grūti raksturot savu lomu: "Patiesībā es nevaru noraksturot savu varoni. Es spēlēju to, kas man dots. Šī varone sastāv no lielas komandas paveiktā. Es esmu tikai kā logs, kuru jūs redzat uz skatuves, bet kuru ir radījuši daudzi cilvēki."

Trīsdesmit gadu laikā Ingeborga Dapkūniate un Džons Malkovičs kopā ir piedalījušies vairākos projektos. Tieši tādēļ, kad režisors uzrunāja aktrisi piedalīties šajā izrādē, viņa uzrunāja arī Malkoviču. Pazīstams ar vairākām Holivudas vēsturē iegājušām lomām, viņš neslēpj savu skatuves mīlestību: "Es esmu sācis ar teātri un režiju teātrī. Un vienmēr esmu apsvēris to darīt vēl. Darbs filmās ir kā mūziķim, pianistam, kurš kļūst pazīstams, spēlējot saksofonu. Bet man patīk abas šīs lietas. Kaut arī esmu nācis no teātra."

Dailes teātrī notiek šī iestudējuma pasaules pirmizrāde. "Kokvilnas lauku vientulībā" šeit tiks spēlēta četras reizes, un tad iestudējums dosies tūrē uz citiem teātriem ārpus Latvijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti