Kultūras ziņas

Mīlas trīsstūris no Kareņina skatu punkta

Kultūras ziņas

Restauratori. Jaunie mākslinieki. Skolēni

Trīs sievietes. Trīs likteņi. Trīs stāsti

Trīs sievietes. Trīs likteņi. Trīs stāsti – «Metāllūžņi» Daugavpils teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jauna izrāde Daugavpils teātra repertuārā – režisore no Krievijas Alla Korovkina iestudējusi pati savu lugu “Metāllūžņi”. Tai līdz šim ir bijušas vairākas skatuves versijas Krievijā, un visas guvušas labas skatītāju un kritiķu atsauksmes. 29. martā tai ir pirmizrāde Daugavpils teātrī, kur luga iestudēta kā trīs aktrišu monoizrāde, kas uzdod jautājumu – kāpēc un ko tālāk.  

Trīs dažādas sievietes, viņu likteņi un stāsti - Irinas Kešiševas, Jeļenas Ņetjosinas un Žannas Lubgānes atveidotajos sieviešu tēlos. Piedzīvotajā ir gan sāpes, gan mīlestība, veidojot dzīvi kā metāllūžņu izgāztuvi, kurā jāizvērtē, kas izmetams ārā un kas vērtīgs un paturams sev.

“Visu negatīvo savā dzīvē vajag izmest izgāztuvē kā metāllūžņus, dzīvot ar gaišo, ar prieka sajūtu, jo mēs uz šīs zemes esam atnākuši vien uz mirkli, un tērēt dzīvi bēdām, aizvainojumiem, nodevībai, cīņām nav vajadzīgs,” saka režisore, dramaturģe Alla Korovkina (Krievija).

Izrāde ir pilnībā autores darbs, rakstot šo lugu par savu pieredzi. Viens no lugā aprakstītajiem notikumiem pirms 40 gadiem piedzīvots Daugavpilī. Pirmā mīlestība. Šķiršanās un sāpes. 

“Kad cilvēks pieaug, protams, vairāk ir sāpju nekā prieka, bet tāpat atmiņā paliek priecīgie brīži. Gribējās nodot pozitīvo, tā pati šķiršanās ir bēdīga, bet dzīvot apzinoties, ka piedevusi, mīlējusi un mīli joprojām,”  saka Korovkina.

Iestudējumā iezīmējas arī padomju laiks, komunisma celšana, kopīgie ideāli un to ietekme uz cilvēka iekšējo pasauli. “Rāda tā laika nepieciešamību melot, pārspīlēt savu mīlestību pret dzimteni, par ko šeit tiek runāts, ka cilvēki bija spiesti aizmirst sevi,” skaidro aktrise  Jeļena Ņetjosina.

“Metāllūžņi” šajā sezonā nebūs pēdējais režisores un pedagoģes Allas Korovkinas darbs Daugavpils teātrī. Kopā ar Daugavpils teātra vadītāju Oļeģu Šapošņikovu bez režisora striktiem uzstādījumiem, aktieriem pašiem brīvi izvēloties, taps Antona Čehova stāstu kaleidoskops.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti