Trīs pieredzējumi teātrī. Iesaka kritiķe Juta Ance Ķirķis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Teātra kritiķe, "Teātra Vēstneša" galvenā redaktore Juta Ance Ķirķis teātra cienītājiem iesaka apmeklēt divas Liepājas teātra izrādes, ko pati baudījusi viesizrāžu formā Rīgā, un Dailes teātrī skatāmo Toma Treiņa iestudējumu "Kur pazuda valsts", kas tapis, iedvesmojoties no mākslinieka Raimonda Staprāna lugām.

Trīs pieredzējumi teātrī. Iesaka kritiķe Juta Ance Ķirķis
00:00 / 05:01
Lejuplādēt

"Grimmi"

Elmāra Seņkova izrāde "Grimmi" ir otrais iestudējums no iecerētās izrāžu triloģijas Liepājas teātrī, kas turpina jau izrādē "Šekspīrs" iesāktos estētikas meklējumus – cinisms, spēles prieks un asinis. Izrāde groteskā veidā savieno un atklāj vairākas brāļu Grimmu pasakas, piedāvājot traģikomisku pasauli, pilnu ar radījumiem un mošķiem, kas runā gan nevalodā, gan dažādās pasaules valodās. Ja izrādes sākumā zālē jūtams mulsums, ar laiku visiem pazīstamo pasaku motīvu neparastā skatuves versija atraisa smieklu jūru, īpaši otrajā cēlienā. Mani personīgie favorīti bija Sniegbaltītes draugi – septiņi rūķīši.

"YEN"

Liepājas teātrī tapusī Dmitrija Petrenko izrāde "YEN" pēc Annas Džordanas lugas žanriski nodēvēta par "alkām divos cēlienos". Izrāde par diviem dzīves traumētiem brāļiem pusaudžiem, kuru izdzīvošana atkarīga no pašiem un savstarpējām attiecībām. Izrāde parāda, kā skaudrie dzīves apstākļi ietekmē jauna cilvēka psihi un rīcību. Alkas pēc mātes mīlestības, pēc sapratnes, maiguma, mīlestības, drošības, sākot jau ar cilvēka pamatvajadzībām. Būtu lieliski, ja izrāde sasniegtu pusaudžu auditoriju, jo Laura Jeruma un jaunie aktieri Madara Viļčuka, Kārlis Ērglis un Valts Skuja uz skatuves izspēlē pieaugšanas stāstu.

Abās izrādēs ir iespēja novērtēt Liepājas teātra jauno aktieru profesionalitāti.

"Kur pazuda valsts"

Dailes teātrī jau kādu laiku skatāma Toma Treiņa izrāde "Kur pazuda valsts", kas tapusi pēc mākslinieka Raimonda Staprāna lugu motīviem.

Izrāde par vienu no mūsu valsts vēstures būtiskākajiem posmiem – pēdējām Kārļa Ulmaņa autoritārās valdīšanas dienām un Padomju Savienības īstenoto okupāciju. Uz skatuves satiekas divi Kārļi Ulmaņi – mūsdienu jaunietis Kārlis, ko spēlē Toms Veličko, un vadonis Kārlis – Imanta Strada atveidojumā. Izrāde atgādina nopratināšanu, jaunākajam Kārlim Ulmanim uzdodot asus un sarežģītus jautājumus vadonim Kārlim Ulmanim. Domāju, ka daudziem no mums kādā brīdī ir bijusi vēlme noskaidrot, kas tad īsti toreiz notika un kur pazuda valsts. Šī izrāde koncentrētā veidā piedāvā paskatīties uz faktiem un atmiņām, kas mums pieejamas šodien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti