Trīs dejas organizāciju kopdarbībā tapis «Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" ir trīs nevalstisku organizāciju – "Latvijas Dejas informācijas centra", "Tuvumi" un "Horeogrāfu asociācijas" – laikmetīgās dejas mākslas kopprojekts. Projekta pērnajā gadā tapušas trīspadsmit video intervijas ar Latvijas laikmetīgās dejas māksliniekiem, kas šogad ik nedēļu nonāks pie skatītājiem gan televīzijā "ReTV", gan portālā LSM.lv.

Laikmetīgā deja Latvijā pēdējos gados ir attīstījusies kā spēcīga un patstāvīga mākslas nozare, kura, neskatoties uz savu īso pastāvēšanas vēsturi, sāk ieņemt arvien nozīmīgāku lomu Latvijas mākslas ainā.

Joprojām topošais "Latvijas laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs" ir dzīvs, mainīgs un notiekošs, tas dod ieskatu laikmetīgās dejas mākslas aktualitātēs šodien, bet ir atvērts papildinājumiem turpmāk.

Tapušajās video intervijās laikmetīgās dejas mākslinieki sarunājas par jaunradītiem darbiem, senākām dejas izrādēm un savu māksliniecisko redzējumu.

Kopumā projekts sniedz iespēju reflektēt par savu radošo darbību divdesmit šobrīd aktīvākajiem laikmetīgās dejas mākslas profesionāļiem. To vidū ir Olga Žitluhina, Laura Stašāne, Inta Blode, Agnese Bordjukova, Dmitrijs Gaitjukevičs, Kristīne Brīniņa, Eva Krūmiņa, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Elīna Gediņa, Rūdolfs Gediņs, Agate Bankava, Anna Novikova, Rūta Pūce, Jana Jacuka, Alise Madara Bokaldere un citi iesaistītie mākslinieki.

Šobrīd laikmetīgās dejas dzīvo arhīvu veido video sarunas par dažāda veida laikmetīgās dejas izrādēm, piemēram, kustību instalāciju "Re vera" (horeogrāfe Olga Žitluhina), laikmetīgās dejas kopienas darbu "Un pēkšņi gulbji!" (idejas kuratore Inta Balode, horeogrāfe Agate Bankava, Agnese Bordjukova), kustības un telpas darbu "Atved mani mājās" (horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs), dejas izrādi par mīlestību "Ļoti labas minūtes" (autori Gediņi/Dzudzillo), kā arī starpdisciplinārus, īsformāta un lielas formas darbus, abstraktus, sociālas tematikas un dokumentālas metodes darbus, izrādes – lekcijas un solo darbus par personiskām tēmām.

Projekts aptver laikmetīgās dejas izpausmju dažādību Latvijā un aktualizē šī žanra specifiku – nesekot dejas tradīcijai un nepārtraukti pārkāpt dažāda līmeņa robežas gan formā, gan saturā. Projekts pēta esošos un aktualizē jaunākos darbus plašai publikai pieejamā formā, tādējādi kļūstot par ieguvumu nozares praktiķiem, teorētiķiem, studentiem un skatītājiem, jo līdz šim laikmetīgās dejas izrāžu arhivēšana praktiski nav notikusi.

Pērnajā gadā projektā vēl bez video intervijām tapušas arī trīs dejas izrādes: tiešsaistes izrāde"Atved mani mājās" (horeogrāfs Dmitrijs Gaitjukevičs), dzīvā dejas, foto un video izrāde klātienē "Re vera" (horeogrāfe Olga Žitluhina), digitālā versija dejas izrādei "Divotne" (horeogrāfes Rūta Pūce un Anna Novikova).

Trīspadsmit video interviju režisore ir Kristīne Vītola, operatori – Raivo Karro, Uldis Ķikāns un Mikus Austers. Projekta vizuālo identitāti veidoja Kristīne Daukšte.

3. februārī video intervijas ar laikmetīgās dejas horeogrāfiem un dejotājiem piedzīvos televīzijas pirmizrādi un turpmāk ik nedēļu ceturtdienas vakaros, pulksten 22.30 varēs vērot televīzijas kanālā "ReTV". Savukārt portālā LSM.lv katru nedēļas nogali jaunāko video interviju papildinās mākslinieka veidots sižeta apskats. Apkopotā veidā video intervijas, arī atsevišķu izrāžu pilnus ierakstus vienmēr varēs atrast "Latvijas Dejas informācijas centra" mājaslapā.

"Latvijas laikmetīgās dejas arhīvs" top ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas "KultūrElpa" atbalstu.

Laikmetīgās dejas dzīvais arhīvs

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti