Kultūras rondo

Apskatāma Daigas Grantiņas personālizstāde "Lauka telpa"

Kultūras rondo

Rotko mākslas centrā grafiķu simpozijs

Noskaņu vakari Dailes dārzā - koncertizrādē „Keruaka ceļš”

Trakulības un jaunības ceļojums. Dailes dārzā aktieri un mūziķi skatītājus vedīs «Keruaka ceļā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vēlme izjust brīvības balsi – to Dailes teātra koncertizrādē "Keruaka ceļš" pauž tās veidotāji: režisore Laura Groza, aktieri un mūziķi, arī dziedātāja Aija Vītoliņa. Koncertizrādes pamatā Džeka Keruaka romāns "Ceļā", ko dramatizējis Arturs Dīcis. Savukārt izrādes muzikālais vadītājs Rūdolfs Dankfelds vedīs gan džeza noskaņās, gan ļaus pakavēties to mūziķu skaņdarbos, kuri sekoja bītu paaudzes ideāliem. Ar koncertizrādi atsāksies noskaņu vakari Dailes dārzā. "Keruaka ceļa" pirmizrāde 24. maijā. 

Dailes dārza skatuves vienā malā atrodas mūziķi – Miķelis Putniņš, Romāns Vendiņš, Dāvis Jurka, Toms Poišs, Rūdolfs Dankfelds un dziedātāja Aija Vītoliņa, bet otrā malā ir vecs auto un divi jauni aktieri – Klāvs Kristaps Košins un Niklāvs Kurpnieks.

"Keruaka ceļā" skan daudz mūzikas, vienlaikus tiek izstāstīts stāsts par diviem draugiem un viņu apreibinātas trakulības un jaunības caurstrāvotu ceļojumu. 

Laura Groza Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" atklāj, ka domāt par šo projektu sākuši kovida laikā: "Mēs sākām par to funktierēt pagājušajā gadā. Tad viss kaut kā aprāvās un tagad atjaunojās." Un tas pat neesot slikti, viņa spriež, jo tieši šogad, nevis pērn, rakstniekam Džekam Keruakam ir simt gadi. 

Veidojot "Keruaka ceļu", Groza un Dankfelds atbildības dalījuši uz pusēm – viņa pārraudzījusi literāro tekstu, bet viņš rūpējies par muzikālo saturu. "Beigās tas saplūda ļoti organiski," stāsta režisore, "tāpēc ka tekstuālais saturs iziet caur to ieceri un vēlmi kaut ko piedzīvot: ir vidus posms – ceļojums cauri pieredzēm, un beigās ir atrisinājums; muzikāli ir tāpat – viss sākas ar liriskāku, džeziskāku un atbrīvotāku saturu un tad tas aiziet uz daudz tumšāku, ar Džimija Hendriksa, Petijas Smitas un Boba Dilana mūziku." 

Taujāta par aktieru izvēli, režisore norāda, ka viņiem jābūt patiešām jauniem cilvēkiem un tāds ir gan Košins, gan Kurpnieks: "Man interesē, kā jauni cilvēki skatās uz pasauli. 

Īstenībā nekas nav mainījies – joprojām jauni cilvēki grib piedzīvot, viņi tici, un tas ir skaisti. Man gribas būt tajā pusē, kur cilvēki vēl tic, nevis pie tiem, kas jau ir vīlušies pasaulē."

Atveidojot Dīnu, Kurpnieks enerģiju un jaudu rod gan stāstā, gan mūzikā: "Stāsts ir par jauniem džekiem, kas pēc kara, kad ir izgājuši cauri visādiem sūdiem, izlīduši caur adatas aci, saprot, ka tomēr Dievs ir (un ja ne Dievs, tad kaut kas, kas viņus sargā], un viņi atļaujas mazliet vairāk, viņi izbauda dzīvi. Tad, kad tu neesi varējis jaunības gados izbaudīt dzīvi, tad pēc tam, es domāju, tev to vienā brīdī gribas izdarīt. Un mēs tur ņemam tieši no tā materiāla, ko Dīcis dramatizēja. Viņš ļoti, ļoti kompakti visu salika kopā. Visas 250 lappuses ar Keruaka apziņas plūsmu viņš salika 15 ainās, kurās, man liekas, tas zīmējums smuki iziet cauri. 

Un ja tev fonā dzied Aija Vītoliņa, spēlē Miķelis Putniņš, Toms Poišs, Romāns Vendiņš, Dāvis Jurka, tad tu nevari nepavilkties uz to enerģiju."

Savukārt Košins, kurš "Keruaka ceļā" atveido Salu, pastāsta par aktiera izaicinājumiem: "Tas bija lielākais šķērslis – kā palikt stāstā iekšā un vēstīt. Jo stāsts jau jādzen uz priekšu. Man ir šī atbildība, un es ceru, ka es ar to veiksmīgi tieku galā." Viņaprāt, aktieru atlasē bijusi precīza sakritība un nav divu domu, kāpēc režisore lomu sadalījusi tieši tā: "Tas neraisa nekādus pārsteigumus, kāpēc šim cilvēkam ir šī loma, un kāpēc, piemēram, es neesmu Dīns un Niklāvs nav Sals." Košins arīdzan mudina izlasīt koncertizrādes literāro pirmavotu – Keruaka romānu "Ceļā". 

Džeks Keruaks, īstajā vārdā Žans Luiss Lebris de Keruaks, bija amerikāņu rakstnieks un dzejnieks, pasaulē pazīstams arī kā bītu paaudzes uzskatu iedvesmotājs un līderis. Viņa slavenākais darbs ir romāns "Ceļā", kas izdots 1957. gadā un uzreiz kļuva par bestselleru. Tas sludināja personisko brīvību, nepiekāpību un patiesības meklējumus. Rakstnieks stāstījis, ka viņam vajadzējis tikai trīs nedēļas, lai romānu uzrakstītu, bet septiņus gadus, lai to izdzīvotu, jo darbā stāstīts par autora piedzīvojumiem kopā ar draugu, apceļojot Ameriku un Meksiku. Romāns "Ceļā" izdots arī latviešu valodā.

Tāpat kā mūziķi arī dziedātāja Aija Vītoliņa visu laiku ir uz skatuves, gan dziedot, gan piespēlējot aktieriem. Par pieredzi izrādē dziedātāja teic: "Šis notikums ir pilnīgi atšķirīgs no tā, ko es daru ikdienā. Es sen nebiju izjutusi iestudēšanas prieku un mēģinājumu procesu – tas bija ļoti citādāks. Man ļoti patīk, un es esmu ārkārtīgi pagodināta, ka varu ar Lauru sadarboties un ar brīnišķīgajiem skatuves partneriem. Tā ir tāda atsevišķa, īpaša pasaule un es esmu ļoti priecīga, ka varu tam procesam bišķiņ pieskarties un atrasties te – teātrī."

Koncertizrāde "Keruaka ceļš" Dailes dārzā būs skatāma tikai siltajos gada mēnešos – maijā, jūnijā un augustā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti