Top iluzionistu Pecolli jaunā izrāde «Ah...Liz»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Atraktīvi cirka numuri uz krēslu piramīdas, akrobātiski triki „atslēgas caurumā” un lustras iekšpusē, kā arī burvju triki ar cepurēm – tas viss sagaida jaunajā iluzionistu Pecolli izrādē „Ah… Liz”, kam šīs nedēļas nogalē būs pirmizrādes Rīgas Kongresu namā. Izrāde veidota pēc Luisa Kerola grāmatu „Alise Brīnumzemē” un „Alise Aizspogulijā” motīviem, tajā savienoti teātra, cirka un iluzionisma mākslas elementi. Izrādē piedalās mākslinieki no Amerikas, Itālijas, Ukrainas un Krievijas, mūziku komponējis Enzo de Roza no Kanādas, bet tērpus veidojusi Elita Patmalniece.

Top iluzionistu Pecolli jaunā izrāde «Ah...Liz»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tikko no Krievijas ieradušies divi mākslinieki – Alises un Cepurnieka lomu atveidotāji – un pirmais darbs viņiem ir – piemērīt savu personāžu tērpus.

Elitas Patmalnieces mudināti, ātri vien abi jaunieši iegūst pavisam citu veidolu, nekā ieradušies. Alises tērps ir meitenīgs, kruzuļains, dažādām krāsainām lentītēm apšūts un ar zilu pieguļošu vestīti. Cepurnieka tērps savukārt – dzelteni melni rūtots uzvalks ar mežģīņainiem volāniem piedurkņu galos. Neatņemama viņa tēla sastāvdaļa ir cepure. Elitas Patmalnieces versijā veidota no trim cepurēm, kas atrodas viena virs otras.

Kopumā Elita Patmalniece izrādei veidojusi piecus tērpus. Līdz šim bija redzējusi Tima Bērtona filmu pēc Luisa Kerola darbu motīviem, bet tagad, strādājot pie izrādes, rūpīgi iedziļinājusies pamatmateriālā.

„Man bija uzdevums izveidot piecus tērpus – Alisei, Cepurniekam, Trakajam Zaķim, Zaķim un Cilvēkam-orķestrim. Man bija interesanti iepazīties ar šo darbu. Es biju redzējusi agrāk filmu, bet pašu oriģināldarbu es nebiju lasījusi. Nu tad tagad es sapirkos grāmatas un sapratu, ka tiešām ļoti ietilpīga šī pasaka. Un kaut kā vienkārši tad, kad tu izlasi to pasaku, tad tu zīmē,” saka Elita Patmalniece.

Jau tērpu uzmērīšanā viena ar otru mijas vairākas valodas, un tas labi atspoguļo šīs izrādes starptautisko raksturu – tajā piedalās mākslinieki no Latvijas, Amerikas, Itālijas, Ukrainas un Krievijas. Mūziku speciāli izrādei komponējis Enzo de Roza no Kanādas.

Elita Patmalniece pie tērpu skicēm
Elita Patmalniece pie tērpu skicēm

Izrāde būs teātra, cirka un iluzionisma mākslas sintēze. Tā sastāvēs no numuriem, ko savienos teatrāls stāsts, kam iedvesma gūta no Luisa Kerola grāmatās aprakstītajiem notikumiem un vidēm, kā Maģiskais dārzs, Karalienes pils un trakā Tējas ballīte. 

„Tātad teātris-cirks. Trakajā Tējas ballītē mums būs unikāls mākslinieks, akrobāts no Amerikas, kurš taisīs piramīdu no krēsliem un pašā piramīdas augšpusē rādīs neticamus trikus. Tad būs gaisa akrobāte no Krievijas, kurai būs ļoti skaists numurs „atslēgas caurumā” un gaisa akrobātikas numurs pie lustras – gan zem lustras, gaisā karājoties, gan lustrā iekšā. Tā būs tāda ļoti krāšņa lustra Karalienes pilī," stāsta izrādes idejas autore un režisore Dace Pecolli.

"Cepurnieks būs iluzionists un žonglieris no Krievijas. Lidināsies pa skatuvi Karaliene, pa gaisu lidos galdiņi. Būsiet liecinieki Alises Brīnumzemē pārvērtībām, kad viņa paliks maziņa un kad viņa paliks liela. Tad notiks burvju triki ar cepurēm. Būs arī akrobāti no Ukrainas. Viņi būs Kāršu cilvēciņi Karalienes pilī, kas veidos kāršu namiņus – tas būs atraktīvs un humoristisks numurs,” turpina Dace Pecolli.

Izrādē būs vēl viens personāžs, kāda nav Kerola grāmatās, un tas būs Cilvēks-orķestris – atraktīvs mūziķis no Itālijas, kas vienlaikus spēj spēlēt vairākus mūzikas instrumentus.

Arī skatītāji tiks iesaistīti izrādē, dažiem būs pat iespēja piedalīties trakajā Tējas ballītē un paviesoties Karalienes pilī. Bet viss noslēgsies ar publiskām spilvenu cīņām – Baltijas valstīs pirmajām – uzsver Dace Pecolli.

„Jo tas viss būs tāda kārtīga mošanās augšā no sapņa. Ņemiet, lūdzu, līdzi vidēja izmēra spilvenus, modīsimies kopā, lai varētu sapņot skaisti šo dzīvi!” aicina Dace Pecolli.

Dace Pecolli stāsta, ka ''Alisi Brīnumzemē'' par pamatu jaunajai izrādei viņi izvēlējušies galvenokārt divu iemeslu dēļ: pirmkārt, tas ir pasaulē viens no pašiem populārākajiem darbiem, kas iluzionisma mākslas žanrā maz apspēlēts, otrkārt un galvenokārt – šī darba filozofiskās domas un trakās idejas labi sasaucas ar viņas un viņas dzīvesbiedra Enriko dzīves izjūtu.

Ilūzija
Ilūzija

„Piemēram, kad Alise dzird tādu skaņu no Češīras kaķa, viņa vaicā – kas tā par skaņu? Un kaķis tā vienaldzīgi atbild – ai, tas ir brīnums. Tad Alise prasa – bet ko viņš dara? Un kaķis saka – viņš notiek!" skaidro Dace Pecolli. "Un brīnumi tiešām notiek. Skatītāji ir vienmēr priecīgi, redzot mūsu šovus, mūs aicina, mēs turpinām ceļot; neskatoties uz to, ka mums nav sponsoru un finansiāla atbalsta, brīnums notiek, un mums ir regulāras viesizrādes, mēs esam pieprasīti. Tas ir tāpēc, ka tā komanda, kas piedalās mūsu šovu izveidē, ir pozitīvi fanātiķi, kuri mīl un deg par to lietu, ko dara.”

Daces un Eneriko Pecolli veidotās izrādes „Ah… Liz” pirmizrādes notiks šīs nedēļas nogalē, 19. un 20. oktobrī Rīgas Kongresu namā. Vēlāk tā ceļos uz viesizrādēm Alžīrijā, Amerikā, Kolumbijā un vēl citviet pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti