Teātru jaunā sezona: Valmieras teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz ar rudens sezonas sākumu šajās dienās Latvijas Radio rīta programma īsi iepazīstina ar teātru jaunās sezonas galvenajiem plāniem un iecerēm. Šoreiz Latvijas Radio dodas ārpus Rīgas - uz Valmieras Drāmas teātri, kas skatītājus sagaidīs ar jaunu skatuves veidolu un deviņu režisoru veidotām izrādēm.

Valmieras teātris sezonu sāka jau augustā ar viesizrādēm Rīgā un Ineses Mičules jauno izrādi "Eņģeļa kreisais spārns". Bet nākamā pirmizrāde gaidāma tieši Raiņa 150.gadskārtā, 11.septembrī - Reinis Suhanovs radījis izrādi mazākajiem skatītājiem "Bērns vārdā Rainis".

Ar Raini un Aspaziju Suhanovs strādās visu sezonu, veidojot izrādes pēc dzejoļu krājumiem "Vētras sēja" un "Sarkanās puķes", bet Inese Mičule pavasarī iestudēs sen nerādīto Aspazijas "Vaideloti". Savukārt šoruden viens no Lielās zāles centrālajiem notikumiem būs Mihaila Bulgakova "Meistars un Margarita" Indras Rogas režijā.

"Nākamā sezona galvenokārt ir balstīta klasikā. Lasīju arī, ka aktieri presē izsakās, ka viņiem ir prieks atkal būt klasikā un dabūt skaistas, kaut arī grūtas lomas. Klasika repertuāra izskata ziņā ir ļoti iepriecinoša," par sezonas kopējām tendencēm "Kultūras rondo" stāsta teātra direktore Evita Sniedze.

Valmieras teātra trīs zālēs kopumā gaidāmi 12 jauniestudējumi. Klasiku līdzās Rainim, Aspazijai un Bulgakovam pārstāvēs arī Maksima Gorkija "Zikovi" Feliksa Deiča režijā un Henrika Ibsena "Celtnieks Sūlness", ko pavasarī veidos Dāvis Auškāps. Bet Viesturs Meikšāns ķēries pie krievu klasikas - Aleksandra Suhovo-Kobiļina satīriskās komēdijas "Tarelkina nāve".

Valmierā šosezon strādās deviņi režisori - arī Mārtiņš Eihe ar Gunāra Priedes lugu "Smaržo sēnes", Varis Brasla ar Aivona Menčela "Rudenīgo blūzu" un Jānis Znotiņš ar Harija Gulbja "Medību pili". Kā secina teātra direktore Evita Sniedze, Valmierā vairāk nekā citur pēdējos gados notiek paaudžu maiņa režisoru vidū, kur patriarhs ilgu laiku bija Oļģerts Kroders.

Valmieras teātris par jauno sezonu šogad izvēlējies pastāstīt netradicionāli, izveidojot nelielu īsfilmu ar visu režisoru komentāriem par savām iecerēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti