Kultūras ziņas

Intara Rešetina "Īs(t)a pamācība mīlēšanā"

Kultūras ziņas

Vasaras Saulgrieži Latvijas novados

Teātros maina aktieru trupu sastāvus

Teātros maina aktieru trupu sastāvus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divos Latvijas teātros – Valmieras Drāmas teātrī un Jaunajā Rīgas teātrī - ieplānotas izmaiņas aktieru sastāvā. Vairākiem šajos teātros mazāk noslogotajiem aktieriem piedāvāts atbrīvot štata vietas un pāriet ārštata darbinieku statusā. Gan Valmieras Drāmas teātra, gan Jaunā Rīgas teātra vadība to skaidro ar disbalansu aktieru vecuma grupās un nepieciešamību aktieru sastāvu papildināt ar gados jaunākiem skatuves māksliniekiem.

Gan Jaunais Rīgas teātris, gan Valmieras Drāmas teātris apstiprina izskanējušās ziņas, ka abu teātru aktieru trupās nākamsezon gaidāmas izmaiņas. Valmieras Drāmas teātrī pieciem, bet Jaunajā Rīgas teātrī sešiem aktieriem piedāvāts šķirties no štata vietas, proti, mainīt līgumu uz tādu, kas paredz mazāku sociālo aizsargātību. Valmieras Drāmas teātra vadītāja saka, ka aktieri rosinātās pārmaiņas uztver mierīgi.

"Tas teātrī ir dabisks process, ka ienāk jaunie un, tā kā teātra štats nav bezgalīgs, tad ar tiem, kas ir mazāk noslogoti, tiek slēgts cita veida līgums, un konkrēti mūsu gadījumā, tie aktieri, par ko jūs runājat, ar viņiem tiek slēgti ārštata līgumi, un viņi turpina spēlēt izrādēs, kurās viņi jau spēlēja, un daži pat ir ārštata attiecībās un jaunajā sezonā jaunas lomas dabūs," skaidro Valmieras Drāmas teātra vadītāja Evita Ašeradena.

Valmieras teātra izrāde “Pazudušais dēls” aizvadītās sezonas "Spēlmaņu nakts" balvai nominēta astoņās kategorijās. Valmieras teātra vadītāja uzskata, ka tas lielā mērā ir jauno skatuves mākslinieku nopelns. Tāpēc dažas atbrīvotās štata vietas drīz aizpildīsies.

"Ārštatā pievienosies vairāki, bet no nākošā gada būs Pauls Iklāvs pie mums, Klinta Leija un Elīna Dambe," atklāj Ašeradena.

Pēdējo reizi jauni aktieri Valmierā ienāca pirms turpat 15 gadiem. Toreiz jauniņajiem tagad ir pāri 30 gadiem. Jaunu radošo spēku meklējumos šogad Latvijas Kultūras akadēmijā uzņems aktieru kursu speciāli Valmieras Drāmas teātrim, bet vēl pēc gada komplektēs 15 cilvēku kursu Jaunajam Rīgas teātrim. Arī tur sešiem aktieriem piedāvāts cita veida līgums. JRT vadītājs Alvis Hermanis kameras priekšā runāt nevēlas, bet publiskotajā vēstījumā skatītājiem raksta šādi: 

“JRT ir sākušās lielās pārmaiņas. Paralēli mājas rekonstrukcijai notiks arī aktieru trupas rekonstrukcija. […] Viena daļa aktieru pāries ārštatā. Protams, viņi turpinās spēlēt ejošās repertuāra izrādes. Tuvākajos gados gribam vairāk savās izrādēs iesaistīt arī aktierus un aktrises, kuri nav JRT pastāvīgajā trupā. Jo īpaši tajās vecuma grupās, kur mums pašiem tādu nav.”

LTV Kultūras ziņām zināms, ka no sešiem aktieriem, to skaitā divām aktrisēm, kam piedāvāts atteikties no darba līguma, piekritis tikai viens. Pārējie šajās dienās tiekas ar teātra vadītāju individuālās pārrunās.

Par pārmaiņām teātros informēta Teātru darbinieku savienība un vajadzības gadījumā iesaistīšoties.

"Tas skar daudzus mūsu kolēģus, tāpēc mēs tam pieslēgsimies. Ir lietas, kas ir teātra iekšējās lietas, bet ir lietas, par kurām tomēr vajag runāt," uzskata Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītāja Daiga Gaismiņa-Šiliņa. "Nu tā jau nevar būt, ka cilvēks savā aktiera profesijā pēkšņi paliek slikts. Ir droši vien kaut kas, kādēļ viņš pamazām regresē, un tad varbūt ir iespēja brīdināt, runāt, lai sāk paralēli mācīties kaut ko citu, lai nav tā nežēlīgi šobrīd... Es nevaru izvērtēt, man ir maz informācijas es tikai zinu faktus."

Ne Dailes, ne Nacionālajā teātri līdzīgas pārmaiņas pagaidām neesot paredzētas. Tomēr Nacionālā teātra direktors uzsver - izmaiņas trupu sastāvā nav nekas neparasts.

"Tas process teātrī ir nemainīgs, arī mūsu teātrī iet projām cilvēki, un ir no kādiem jāatsakās, daži cilvēki paši saprot, ka tas nav viņu ceļš. Es domāju, ka to nevajag sāpīgi uztvert. Es domāju, ka tas ir pilnīgi normāls process, tas ir nežēlīgs, bet varbūt ir labi saprast to savlaicīgi," norāda Latvijas Nacionālā teātra vadītājs Ojārs Rubenis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti