«Teātris.zip» februārī: Heda Gablere, Sfinksa un Terēza Rakēna

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Februārī ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušais raidījums „Teātris.zip” skatītājus uzrunās trīs reizes – 2., 16. un 23. februārī.

Februārī ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu tapušais raidījums „Teātris.zip” skatītājus uzrunās trīs reizes – 2., 16. un 23. februārī.

2. februārī pulksten 21.25 LTV1 demonstrēs Valmieras drāmas teātra iestudētās H. Ibsena „Hedas Gableres” 2007. gada ierakstu. Mūsdienu dramaturģijas pamatlicēja, izcilā norvēģa Henrika Ibsena lugu iestudēšana vienmēr ir notikums. Tāds tas bija arī 2005.gadā Valmierā, kad „Hedu Gableri” iestudēja cilvēku psiholoģijas labirintu pārzinātājs, režisors Oļģerts Kroders. Izcila dramaturģija un režija vienmēr ir vainagojusies ar aktieru veiksmēm. Tā tas noticis arī šajā gadījumā. Gandrīz visi aktieri un arī pati izrāde tika pie nominācijām „Spēlmaņu nakts” balvai.

Raidījumā „Teātris.zip” 2. februāra vakarā piedalīsies Ieva Puķe, Tālivaldis Lasmanis, Māra Mennika un Krišjānis Salmiņš, kā arī literatūras zinātnieks Benedikts Kalnačs.

Izrāžu ciklu „Teātris.zip iesaka...” 16. februārī pulksten 12.35 turpinās Latvijas Nacionālā teātra izrāde „Sfinksa” (2002. gada ieraksts). Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperā "Sfinksa” izdzīvots slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošais liktenis un meklēta atbilde uz mūžīgo jautājumu – vai viegli ir būt neparastu spēju īpašniekam. Rokoperas "Sfinksa" pirmizrāde notika 2001.gada oktobrī.

Februāri „Teātris.zip” noslēgs ar Dailes teātra izrādes „Terēza Rakēna” 1997. gada ieraksta demonstrējumu 23. februārī pulksten 21.25. Raidījumā piedalīsies režisors Mihails Gruzdovs, aktieri Indra Briķe un Ģirts Ķesteris.

Pēc E. Zolā tāda paša nosaukuma romāna tapušais L. Razumovskas dramatizējums „Terēza Rakēna” pirms 16 gadiem ne tikai Dailes teātrī, bet visas Latvijas teātra dzīvē kļuva par notikumu ar teātra vēsturē paliekošu vērtību. Tā bija režisora Mihaila Gruzdova pirmā lielā veiksme Dailes teātrī, ar kuru vēlāk sākās auglīga sadarbība. Arī šodien skatoties izrādi skatītājs gan aizrausies, gan augstu novērtēs aktieru, mūzikas un scenogrāfijas sniegumu, kas režisoriski sakausēts ansambļa vienotībā. Šajā izrādē Vija Artmane fascinējoši un neatkārtojami nospēlēja vienu no savām pēdējām lomām un saņēma „Spēlmaņa nakts” balvu. Tāpat to saņēma pati izrāde, tās režisors Mihails Gruzdovs un komponists Artūrs Maskats.

Projektā "Teātris.zip" iekļauto izrāžu pārraidi atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti