Kultūras ziņas

Ar koncertu un tērpu izstādi godina Margaritu Vilcāni

Kultūras ziņas

Mākslinieču duets Skuja Braden gatavojas Venēcijas biennālei

Radioteātrim vairākas pirmizrādes

Teātris bez skatuves. Radioteātrī, gaidot 95. jubileju, top trīs jauniestudējumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Teātris bez skatuves, bez skatītāju aplausiem, bet ar visplašāko aktieru ansambli un tāds, kurā viss jāiztēlojas pašam un kas sasniedzams jebkurā vietā. Tāds ir Latvijas Radio "Radioteātris", kurā ik gadu top ap 10 iestudējumu. Šovasar Radioteātris svinēs 95. dzimšanas dienu. Šajās dienās pirmatskaņojumu piedzīvo Lauras Vinogradovas romāna "Upe" dramatizējums Intara Rešetina režijā, drīzumā izskanēs labākie skolēnu radošie darbi, un šobrīd Radioteātra telpās notiek darbs Maestro Raimonda Paula idejas iedzīvināšanai.

Maestro Raimonds Pauls rosinājis iestudēt Jāņa Sudrabkalna un Birutas Skujenieces mīlas stāstu, kam varēšot sekot līdzi arī TV ekrānos. Pagaidām rit rūpīgs sagatavošanās darbs.

"Mums ir ļoti daudz izcilu dzejnieku un rakstnieku, kurus nedrīkst aizmirst, tāpēc viņi ir jāieraksta. Šajā reizē atgriezos pie Sudrabkalna, tā ir ļoti sarežģīta figūra, bet nenoliedzami liels dzejnieks, un viņa mīlas lirika, kā viņš to raksta, – nezinu, vai mums ir vēl viens tāds dzejnieks," atzīst Maestro.

Radioteātra vadītāja Māra Eglīte nespējot noticēt, ka par mīlestību var rakstīt tā, kā to darīja Sudrabkalns un Skujeniece: "Tā ir dzeja par viņu abpusējo mīlestību, kas Sudrabkalnam ilga mūža garumā, diemžēl Biruta Skujeniece aizgāja daudz, daudz agrāk. Tā viņu mīlas dzeja ir vienkārši... Es lasīju un neticēju, ka tā var rakstīt par mīlestību.

Pirmatskaņojums mums ir plānots, kā Maestro sacīja, pa vecam – Sieviešu dienā.

Bet, tā kā arī TV ierakstīs, tad 4. martā mums ir plānots ieraksts un 8. martā laidīsim gaisā."

Abu stāsts izskanēs aktieru Gundara Grasberga un Baibas Brokas balsīs, Maestro būs pie klavierēm, un dziedās Elza Rozentāle.

"Centīsimies šodien parādīt klausītājam par tādām jūtām, kas, man liekas, šodien [vairs nav], jau ir aizgājušas tālu," saka Pauls.

Šajās dienās ceļu pie radio klausītājiem sācis Lauras Vinogradovas smeldzīgi emocionālā garstāsta "Upe" dramatizējums. Režisors Intars Rešetins pie mikrofoniem aicināja tādus aktierus kā Egons Dombrovskis, Katrīne Pasternaka, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Raimonds Celms un citus. Dramatizējuma autors Dzintars Tilaks.

"Ne jebkurš darbs ir radiofonisks. Strādāt ar šo bija diezgan vienkārši, varbūt man kā dramatizējuma autoram tas ir tāds diezgan skaņas uzburošs," saka Tilaks. "Priekšlikums to veidot nāca no Intara, un Intaram jau ir praktiski sava komanda, viņš strādā kopā ar skaņu režisori Kristīni Zolotorenko, kas ir fantastiska šajā jomā, mēs esam trijatā sastrādājušies, šis nav pirmais darbs, ir kolosāla aktieru komanda, un tā tas viss notiek."

Tāpat jau ieskaņoti un gandrīz gatavi pirmatskaņojumam ir skolēnu radošo darbu konkursa "Mans grāmatplaukta stāsts" labāko sacerējumu lasījumi pa klašu grupām augošā secībā. Režisors Valdis Lūriņš skaidro: "Konkursā ir pāri par 1000 darbu iesūtīti. Faktiski labākie darbi nonāk pie manis, un tad es veidoju radio versiju par šiem darbiem. Un kas mani ir interesanti – pasekot, kā trīs gadu garumā mainās bērnu domāšana. Kas ir iepriecinoši – ka arvien vairāk tajos bērnos ienāk brīvība. Viņi vairs neraksta tādās pareizās frāzēs, bet viņi sāk rakstīt to, ko viņi patiesi jūt."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti