Kultūras ziņas

"Kultūrdeva" – kulturāli izklaidējošs raidījums

Kultūras ziņas

Filmai "Pie bagātās kundzes" – 50

"Joriks" 30. sezonu sāk ar "Otello"

Teātrī «Joriks» gaidāma pirmizrāde - Viljama Šekspīra «Otello»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rēzeknes teātris „Joriks”, sākoties 30. sezonai, skatītājiem piedāvā Viljama Šekspīra lugas „Otello” iestudējumu latviešu trupā. Pirmizrāde notiks 8. septembrī. To veidojis igauņu režisors Antons Kiseļuss, kurš iestudējumā akcentē cilvēkos pastāvošās galējības.

Teātrī «Joriks» gaidāma pirmizrāde - Viljama Šekspīra «Otello»
00:00 / 04:51
Lejuplādēt

Igauņu režisora Antona Kiseļusa Viljama Šekspīra lugas „Otello” iestudējumā vērojamas galējību sadursmes:, ļaujoties situācijai, maigums pārvēršas nežēlībā, cilvēciskais - mežonīgajā, mīlestība - naidā. Venēcijas armijas ģenerālis, maurs Otello pakļaujas greizsirdībai, noticot Jago sazvērestībai, ka viņa sieva Dezdemona krāpj savu vīru.

Otello loma uzticēta aktierim Edijam Zalakam, kurš, gatavojoties iestudējumam, nogrieza matus un izzināšanas nolūkos devās uz zooloģisko dārzu vērot zvēru uzvedību.

„Vienā brīdī mūsu Otello - viņš kļūst tāds dzīvniecisks, kaut kādi dzīvnieka instinkti viņā parādās. Otello ir karavīrs, viņā nav jūtu, viņš nezina, kas ir mīlestība, pieskārieni, skūpsts, viņam tas ir svešs, viņš zina, kā nogalināt cilvēkus, kā bēgt, skriet, lekt, celties, pumpēties, bet nezina, ko nozīmē jūtas,” stāsta aktieris Edijs Zalaks.

Dezdemonas, mīlētājas lomā iejūtas jaunā aktrise Sandija Dovgāne, kura atzīst, ka tas viņai pēc studijām ir spilgts sākums, bet nebūt ne viegls.

„Dezdemonas loma vairāk tālāk no manis, viņas pasaules skatījums ļoti naivs, ļoti bērnišķīgs un gaišs, viņa tāds baltais tēls. Es viendien domāju, kas ir tas sliktais viņā, neviens jau nav tikai balts, nav tikai labs, tad es priekš sevis atradu pāris lietas, lai nesanāk tāds viengabalains tēls, tikai skaista, balta Dezdemona, tikai laba... nē, tā nevar būt. Tāpat kā Otello, viņš jau nav tikai slikts vai tikai labs,” stāsta aktrise Sandija Dovgāne.

„Otello” ir režisora Antona Kiseļusa viena no mīļākajām Šekspīra lugām. Tāpēc, runājot ar teātra vadītāju, ka ir nepieciešams kaut ko iestudēt no Šekspīra daiļrades, režisoram bija skaidrs, ka tas būs „Otello”.

„Man liekas, tā ir asākā, dramatiskākā un temperamentīgākā luga, tāpēc ka ir mīlestība, kaisle. Šekspīrs, tas ir kā jutīgs nervs. Teātrī un dzīvē pietrūkst asu, īstu pārdzīvojumu, īstu jūtu, intrigu,” norāda režisors Antons Kiseļuss.

Režisors vēlas radīt dzīvu, īstu un satraucošu iestudējumu. Lai gan oriģinālā šī ir traģēdija, radošā komanda to nodēvējusi par melodrāmu.

Pirmizrāde iestudējumam „Otello” uz teātra „Joriks” skatuves jau šo svētdien.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti