Kultūras ziņas

Pagātnes domātāju pieredze patiesības meklējumos

Kultūras ziņas

Izdota elektroniska krāsojamā grāmata

Teātri abonementu "parādu" sola atdot

Teātri abonementu īpašniekiem «parādā» palikušās izrādes sola nospēlēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Nacionālais teātris katru dienu saņem zvanus no cilvēkiem, kuri ir iegādājušies šīs sezonas teātra abonementu un kuri interesējas, kas notiks ar abonementa izrādēm, Latvijas Televīzijai atklājis teātra direktors Jānis Vimba. Teātra darbinieki iespēju robežās cenšas nomierināt zvanītājus, solot, ka teātris savas saistības pildīs. Arī pārējie teātri, kuri piedāvā abonementus, skatītājiem ārkārtējās situācijas dēļ radušos izrāžu parādu sola atdot nākamajā sezonā.

Ingrīda Krieviņa ir liela teātra mīļotāja. Viņa smej, ka par summu, kas ik gadu tiek atvēlēta izrādēm, varētu sanākt arī ceļojums. Un paralēli biļetēm uz teātra mākslas pārdzīvojumu visdažādākajos teātros, viņa jau divdesmit gadus iegādājas arī abonementus.

“Ir ērti, ir zināmi datumi, kad man ir izrādes,” skaidro Ingrīda Krieviņa. “Maniem vīra vecākiem bija abonementi, apkārt paziņām, un tad kaut kā sākām par to runāt un paši iegādājāmies.”

Viņa stāsta – pirkt abonementus esot mazliet, kā pirkt kaķi maisā. “Zinām tikai nosaukumus, bet neko vairāk.

Zinu, ka ir cilvēki, kas iet uz izrādēm, viņiem obligāti vajag atsauksmes zināt, un tad iet uz noteiktām izrādēm, bet man tieši patīk iet, kad es nezinu ne atsauksmes, neko, es cenšos arī pirms tam nelasīt, lai neietekmētos.”

Ārkārtējās situācijas laikā Ingrīdai Krieviņai būs nenotikušas 14 ieplānotās izrādes. Viņa gan uzsver: “Bet tas noteikti pārcelsies, un noskatīsimies vēlāk, rudenī.”

Gan Dailes, gan arī Nacionālajā teātrī šajā sezonā bija ieplānotas 5 abonementa izrādes. Dailes teātrī novērojuši arī pārdoto abonementu skaita pieaugumu. Ja iepriekšējā sezonā pārdoti vairāk nekā pusotrs tūkstotis abonementu, tad 2019. gadā – turpat divi tūkstoši.

Dailes teātra direktors Juris Žagars stāsta: “Mums ir plāns izstrādāts ar tādu aprēķinu, ka 1. augustā mēs varam atgriezties teātrī un sākt mēģinājumu procesu, proti, nosacīti 1. augustā mēs atgrieztos 14. marta situācijā. Tad mums būtu nepieciešamas divas nedēļas, lai izlaistu 14. martā apturētās pirmizrādes, un tad tālāk mums ir plāns, ka augustā un septembrī mēs mēģinātu izspēlēt tās izrādes, kas bija paredzētas pusmartā, aprīlī, maijā. Līdz oktobra vidum, visticamāk, mēs būtu nospēlējuši visas izrādes, kuras mēs palikām skatītājiem parādā. Un oktobra vidū modelētu jaunās sezonas repertuāru.”

Ārkārtējās situācijas dēļ Dailes teātrī izpalikušas divas pirmizrādes, tāda pati situācija arī Nacionālajā teātrī, kur abonementa tradīcija radusies jau 1947. gadā, kas vēsturiski bija veids, kā inteliģence atbalstīja teātri grūtos laikos.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba atklāj:

“Ir katru dienu 3-4 zvani, un mūsu pārdošanas darbinieces uz šiem zvaniem atbild un mēģina iespēju robežās nomierināt cilvēkus, ka būs šie abonementi.”

Viņš uzsver: “Mēs centīsimies visus abonementus, kas ir iegādāti, apkalpot nākošajā sezonā, tās izrādes, kas nav nospēlētas, nav piedzīvojušas pirmizrādi, neesam atdevuši mūsu nosacīto parādu, mēs centīsimies to atdot nākošajā sezonā. Vēlams – pirmajā pusgadā.

Protams, 100% apgalvot šo visu nevar, jo neviens nevar paredzēt, kāda būs attīstība šiem ierobežojumiem.”

Piecas abonementa izrādes šajā sezonā bija arī Liepājas teātra plānos. Liepājas teātris nolēmis pārcelt divas atlikušās šīs sezonas abonementa izrādes “Dēmons” un “Satraukums” uz nākošās sezonas sākumu. Iepriekšējā sezonā iegādātais abonements abām šīm izrādēm būs derīgs, saglabājot tās pašas vietas. Jaunais, 114. sezonas abonements sāksies ar Liepājas teātra Gadumijas koncertu, un to būs iespējams iegādāties pēc ārkārtas situācijas beigām.

Tikmēr skatītāji ar nepacietību gaida, kad teātru namus atkal piepildīs ierastā burzma un izrāžu dzīve. Un šobrīd kultūras gavēnī laiks tiek īsināts ar virtuāli pieejamo kultūras programmu.

Ingrīda Krieviņa atzīmē: “Klausāmies Jaunā Rīgas teātra aktieru lasījumus un skatāmies izrādes, bet tas gluži neaizstāj to dzīvo izpildījumu, tāpēc jau mēs to teātri mīlam, ka ir šis aktieris mums pretī, nevis televizors.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti