Kultūras ziņas

Kori "Kamēr..." turpmāk vadīs Aivis Greters

Kultūras ziņas

Trevora Peiglena laikmetīgā māksla

Teātra vēsturniekam Jānim Siliņam – 60

Teātra zinātniekam Jānim Siliņam 60!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

29.augustā 60 gadu jubileju svin teātra pētnieks Jānis Siliņš. Jānis Siliņš ir arī ilggadējs Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektors, tagad profesors un Eduarda Smiļģa teātra muzeja vadītājs.

Savu dzimšanas dienu vajag nevis svinēt, bet svētīt, daloties ar zināšanām un atklājumiem, kas iegūti mūža garumā. Tāds ir Jāņa Siliņa noskaņojums šodien.

Savukārt intervijā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” Siliņš atklāj, ka viņa dzimšanas gads, 1958. gads, teātrī ir iezīmīgs ar to, ka Eduards Smiļģis Dailes teātrī ir iestudējis “Minhauzena precības” un stāsta par Ulubeli. Turklāt šī izrāde ir bijusi teātra repertuārā ilgus gadus un Siliņš to ir arī redzējis ar Hariju Liepiņu un Viju Artmani galvenajās lomās.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Tas ir vēl pēdējais gads, kad vēl ir nacionālkomunisms, mazs atkusnītis, maza brīvība,” bilst Siliņš.

Pirmā izrāde, ko Siliņš redzējis teātrī, ir nopietnā Lilianas Helmanes “Meža noslēpums” ar Ausmu Baldoni un Viju Artmani galvenajās lomās.

Runājot par latviešu teātri 2018. gadā, Siliņš bilst, ka “tas ir ārkārtīgi skaistos un brīnumainos lokos pārveidojies, un radīts tāds teātris, kāds nepieciešams katrai skatītāju paaudzei un slānim. Mums ir ļoti daudzveidīgs teātris”.

Siliņš arī stāsta, ka teātrim un teātra pētniecībai tuvojies lēnām. Akadēmisko kursu par teātra vēsturi viņš lasa jau 30 gadus, bet pētīt daļēji sācis vēl pirms 15 gadiem netīšām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti