Teātra zelta fonds jauna atbalstītāja meklējumos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Teātra darbinieku savienības dibinātais Teātra zelta fonds, kurā uzņemti 18 aktieri vecmeistari un ar skatuvi saistīti mākslinieki, nonācis jauna atbalstītāja meklējumos. Sākotnēji seniorus atbalstīja „Ģimenes aptieka", bet pēc īpašnieku maiņas tā no sadarbības atteicās. Pērn savu artavu deva Teterevu fonds, bet šogad jaunu sponsoru nav izdevies piesaistīt. Tāpēc Zelta fonda dalībniekiem šā gada sumināšanā tika vien ziedi un teātra izrāde. Paši mākslinieki gan uzsver, ka ne jau nauda ir galvenais, bet gan kopā būšanas un atzinības prieks. Tomēr materiālie apstākļi daudziem teātra senioriem nav viegli.

Kolēģu aplausiem skanot, Latvijas Teātra zelta fondā pirmdienas vakarā svinīgi uzņēma septiņpadsmito un astoņpadsmito biedru - aktierus Veltu Skursteni un Jāni Kubili.

„Biju ļoti, ļoti pārsteigta! Godīgi sakot, jutos kā ēzelītis I-ā, kurš bija ielecināts upē. Es it kā nogrimu tai upē, pēc tam izpeldēju, un tad nāca tā apjausma, ka man piešķirts tāds Zelta fonds," saka leģendārā Jaunatnes teātra aktrise Velta Skurstene. Lai gan šogad titulam nenāk līdzi ne aptiekas dāvanu karte, ne kāds cits materiāls atbalsts, aktrise teic - tas viņu neapbēdina.

„Ko var liela manta dot? / Man tā prieka neatrod. / Rasas piliens šķiet tev jauks, / Ja tev sirds kā dzidrs trauks," citē Skurstene. „Nav jau svarīgākais būt mantai, bet būt kopā ar tiem, kas vēl ir dzīvi, priecīgi un veseli."

Līdzīgi teic arī Veltas Skurstenes kolēģe Teātra zelta fondā Vera Gribača-Valtere. Astoņdesmit septiņu gadu vecumā kādreizējā Smiļģa aktrise un pirmā Latvijas armijas kuģa krustmāte joprojām aktīvi piedalās dažādos armijas pasākumos un smaidot dēvē sevi par jūras spēku sargeņģeli.

„Tas jau ir tas pats - kultūra un šis… Te es varu atdot visu savu sirdi un dvēseli katru mīļu brīdi! Viņdien es apmīļoju [Nacionālo bruņoto spēku] komandieri un aizsardzības ministru - jūs jau zināt, kur viņi pasaulē tikko iesprūda… Saķeru Graubi un saku: „Dēliņ, mīļais, paldies Dievam!"," ar sirsnību stāsta Gribača.

Savu dalību Teātra zelta fondā viņa sauc par lielu pagodinājumu. Aktrise atceras, ka līdz ar uzņemšanu fondā savulaik saņēmusi 500 latu, vēlāk bijušas dāvanu kartes aptiekā, tomēr nauda neesot galvenais.

„Ne jau tā naudiņa… bet nest to godu, it sevišķi man kā Smiļģa aktrisei. Man bijis daudz literāro vakaru visā pasaulē, vēl tagad ir uzaicinājums doties uz Angliju, [esmu bijusi] Zviedrijā, Kanādā, Amerikā. (..) Nav jau tie apbalvojumi galvenais, bet tas, ka tu esi vajadzīgs," uzsver Gribača-Valtere.

„Nekad neko neesmu darījis apbalvojumu dēļ," saka arī ilggadējais Leļļu teātra un Rīgas Krievu teātra aktieris Ļevs Birmans. No skatuves atvadījies vien pirms dažiem mēnešiem, viņš labprāt seko jaunumiem teātra pasaulē.

„Man ir interesanti no diviem viedokļiem - pirmkārt, kad tās modes beigsies un atgriezīsies normāls teātris un, otrkārt, cik tālu aizies tie eksperimentatori," smejas Birmans.

Ikdienā visvairāk prieka sagādājot bērni un mazbērni, bet, runājot par iztikšanu, vecmeistars saka - tā ir mūžīga tēma.

„Mums ar sievu knapi pietiek, lai samaksātu par dzīvokli… Tagad nezinu, cik būs jāmaksā par apgaismošanu un apkuri. Bet iztiekam kaut kā," atzīst Birmans.

Teātra zelta fonda atbalsts iepriekšējos gados bijis labs atspaids. Diemžēl šogad sponsoru atrast nav izdevies, atzīst Latvijas Teātra darbinieku savienības vadītāja aktrise Daiga Šiliņa-Gaismiņa:

„Savā laikā „Ģimenes aptieka" ļoti palīdzēja ar dāvanu kartēm savās aptiekās. Esam meklējuši un atraduši arī citus atbalstītājus. Bet nu šogad tā ir, kā ir… Atkal esam jauna atbalstītāja meklējumos, tāpēc šogad visi - gan „Spēlmaņu nakts" nominanti, gan Teātra zelta fonda dalībnieki saņēma dāvanā šo pēcpusdienu, ziedus un teātra izrādi, vairāk tādas garīgas vērtības. Bet turpmāk, protams, mēs ieguldīsim darbu un zinu, ka atradīsim kādus, kas vēlēsies arī palīdzēt šiem cilvēkiem materiāli," saka Šiliņa-Gaismiņa, vienlaikus paužot gandarījumu, ka fondam joprojām izdodas īstenot savu pamatieceri - atgādināt, ka mums ir izcili skatuves vecmeistari, dot viņiem iespēju pabūt sabiedrībā, starp savējiem, un iepazīstināt ar viņiem jauno aktieru paaudzi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti