Kultūras ziņas

Tārgalē atklāta Lībiešu sēta

Kultūras ziņas

Cirks par dzīvniekiem bez dzīvniekiem

Saruna ar Māru Ķimeli Smiļģa kabinetā

Teātra vēsturnieks Jānis Siliņš: Māra Ķimele nevienā situācijā nav prognozējama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā vakar noslēdzās šī gada pēdējais pasākums ciklā “Sarunas Smiļģa kabinetā”. Muzeja direktors Jānis Siliņš uz sarunu par teātri un dzīvi bija aicinājis režisori Māri Ķimeli, kura pagājušajā nedēļā nosvinēja skaistu jubileju. 

Režisore, skatuves mākslas pedagoģe Māra Ķimele dažādos Latvijas teātros strādājusi teju piecdesmit gadus. Režisores ģimene saistīta ar teātri vairākās paaudzēs un veidoja Māras apziņā neatsveramu kultūras pamatu. Režiju apguvusi Maskavas Teātra mākslas institūtā pie psiholoģiskā teātra meistara Anatolija Efrosa, Ķimele ieguva izcilu, uz psiholoģisko izpēti orientētu teātra izglītību. 

“Vienalga, vai tā ir izrāde, vai tie ir cilvēki vai daba, tā ir materiāla pārzināšana un spēja viņu strukturēt iekšēji. Viņa materiālu un tā autoru vienmēr ārprātīgi respektē. Respektē tik ļoti, ka viņai atrodas vietas arī pašas iztēlei,” Ķimeles darbību raksturo teātra vēsturnieks Jānis Siliņš. 

Jānis Siliņš vakar šī gada noslēdzošajās sarunās Smiļģa kabinetā režisori Māru Ķimeli vedināja atcerēties gan senus, gan jaunākus iestudējumus. Māru Ķimeli par savu režisori dēvē gan daļa Valmieras teātra, gan Jaunā Rīgas teātra aktieru. Nākamgad Ķimelei padomā iestudēt Ingas Ābeles lugu “Jūras vējš” Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī. 

“Man ļoti patīk lugas. Kaut arī esmu taisījusi dokumentālus darbus un sociālus darbus diezgan daudz. Tomēr man patīk labas lugas. Tur notiek tāda saslēgšanās, bagātināšanās. Jo autori, kurus ir atsijājuši gadsimti, tā ir tāda vērtība. Tad, kad rodas tā sajūsma par to autoru un to darbu, tad nav jādomā par to, kur tu esi. Vienkārši dari un viss,” atzīst Māra Ķimele. 

“Viņa tikai liekas atturīga savās izpausmēs, bet ir ārkārtīgi emocionāla. Un tas ir tas, kas vienmēr arī saista cilvēkus. Un ko viņa redz savā darbā, to viņa redz arī citu darbos. Un tā ir brīnišķīga īpašība. Māra Ķimele nav prognozējama nekad, nevienā situācijā,” uzsver Siliņš. 

Pēc tikšanās Māru Ķimeli daudzi sveica aizvadītajā jubilejā. Bet “Sarunas Smiļģa kabinetā” par teātra vēsturi reizi mēnesī ceturtdienu vakaros turpināsies arī nākamgad. To moto – Smiļģa mākslas princips: skaidrība, vienkāršība un kaislība. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti