Teātra vecmeistari satiksies labdarības uzvedumā «Es esmu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kāds ļoti īpašs teātra uzvedums pirmdienas vakarā notiks mūzikas namā „Daile”, tur kopā ar šodienas vadošajiem aktieriem uz skatuves kāps teātra vecmeistari, no kuriem daudzi šodien teātrī vairs nespēlē. Labdarības projektā Latvijas teātra veterānu atbalstam fragmentus no savām mīļākajām lomām spēlēs Velta Skurstene, Baiba Indriksone, Ņina Oinase, Ludmila Tarasova un citi leģendāri vecākās paaudzes aktieri. Uzvedumu rīko Latvijas Teātru radošo personību atbalsta fonds, un biļešu ieņēmumi tiks novirzīti teātra senioru veselības un sociālo apstākļu uzlabošanai.

Ar sev tuvo Friča Bārdas dzeju uzvedumā „Es esmu” uz skatuves kāps kādreizējā Dailes teātra aktrise Ludmila Tarasova. Savulaik ar dzejas lasījumiem apbraukāta visa Latvija, bet pēdējos gados daudz uzstāties vairs nesanāk, tādēļ pirmdienas vakaru aktrise gaida ar patīkamu satraukumu.

„Tas man bija negaidīts pārsteigums, jo man jau likās, ka es vispār esmu darba ziņā, tā teikt, no zemes virsas noslaucīta… Bet tad es sāku domāt, ko es varētu spēlēt, ja vēl kā cilvēks esmu.

Mans mīļākais dzejnieks ir Fricis Bārda, un es uztaisīju mazu kompozīciju par mīlestību. Jo man liekas, ka tas ir galvenais. Ja mīlestības nav, tad ir grūti dzīvot,” stāsta aktrise Ludmila Tarasova.

Kopš aiziešanas no Dailes teātra deviņdesmito gadu vidū Tarasova ilgus gadus  pasniedza aktiermākslu un grimu Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā: „Tagad, kad vairs nestrādāju, tad gan ir tā jocīgi.

Jo mūsu profesija, tāpat kā jebkura profesija, ko tu mīli, ir kā narkotika. Tu bez tās nevari.”  

Sarīkot svētkus pašiem sev un dot teātra vecmeistariem iespēju atkal no sirds izspēlēties - tieši tāda doma vadījusi uzveduma idejas autorus, aktierus un Latvijas Teātru radošo personību atbalsta fonda pārstāvjus Zani Dombrovsku un Vili Daudziņu.

"Tā ir iespēja atkal būt uz skatuves un sajusties kā toreiz, pirms daudziem gadiem. Jo teātris, protams, ir slimība. Tā ir atkarība. Un tas, kurš to ir baudījis, to nekad neaizmirst. Tāpēc ir prieks, ka mēs varam mūsu vecmeistariem šādus svētkus sagādāt, jo viņi to ir pelnījuši. Tas būs kaut kas pavisam nebijis," par uzvedumu „Es esmu” saka Vilis Daudziņš, kurš būs arī vakara vadītājs.

Uz skatuves kāps deviņi vecmeistari - Velta Skurstene, Baiba Indriksone, Ņina Ņeznamova, Marks Ļebedevs, Haralds Ulmanis un Ieva Mūrniece, Ņina Oinase, Ruta Birgere, Vizma Kalme, Ludmila Tarasova un Mārtiņš Vērdiņš. Viņi uzrunājuši savus jaunākos kolēģus un kopā spēlēs fragmentus no pašu izvēlētām izrādēm.

„Skatītājiem būs iespēja redzēt fragmentus no izrādēm, kuras mūsu vecie kolēģi ir spēlējuši pirms 30, 40 vai varbūt pat pirms 50 gadiem," stāsta Daudziņš.

Piemēram, Baiba Indriksone un Kaspars Dumburs spēlēs fragmentu no „Pazudušā dēla”, bet epizodi no „Vinnija Pūka” kopā ar Intaru Rešetinu spēlēs Velta Skurstene.

„Es esmu ēzelītis I-ā, kas ir ļoti veca rotaļlieta, jau tāda nobružāta. Zināt, kādas ir rotaļlietas, ar kurām bērni daudz spēlējas un tās nobružājas… Domāju, ka tas būs ļoti interesanti - lācītis Pūks būs tāds jauns un sprauns, un es tāda…drusku citādāka. Spēlēt kopā ar jaunajiem ir ļoti interesanti, tāpat būs prieks satikt savas paaudzes aktierus, ar kuriem nesen ar lielu aizrautību spēlējuši filmā „Džimlai Rūdi Rallallā”. Tā ir liela laime - šad un tad atgriezties uz skatuves, kamēr tu vēl esi dzīvs un vēl cik necik kaut ko vari izdarīt, ja tas drusku skan un sagādā prieku," savu uzstāšanos iezīmē Velta Skurstene.

Iestudējuma „Ee esmu” režisors ir Regnārs Vaivars, un tas būs skatāms pirmdien septiņos vakarā mūzikas namā „Daile”. Izrādi papildinās arī izstāde un tirdziņš, kam aktieri ziedojuši ar teātri saistītas lietas.

Visi ieņēmumi tiks novirzīti teātra vecmeistaru atbalstam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti