Teātra muzejā tiks pieminēta aktrise, režisore un pedagoģe Venta Vecumniece

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Svētdien, 2.decembrī, pulksten 14 Teātra muzejā 90.dzimšanas dienā tiks pieminēta aktrise, režisore un pedagoģe Venta Vecumniece, kura šī gada maijā devās mūžības ceļos.

Ventas Vecumnieces piemiņas pasākums
00:00 / 00:24
Lejuplādēt

Viņa pati allaž ļoti azartiski piedalījās Teātra muzeja rīkotajos pasākumos, vienmēr koncentrēti un asprātīgi vēstot par kādu būtisku radošu vai dokumentālu faktu.

Par viņai veltīto pasākumu stāsta Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš:

"90. dzimšanas dienas sarīkojumā piedalīsies Vecumnieces dēls, komponists un diriģents Andris Vecumnieks, viņa kolēģi, pianisti Antra un Normunds Vīksnes, dziedātāja Ieva Paša, kā arī Dailes Teātra aktrises Olga Dreģe, Lidija Pupure, Anita Grūbe, jo daudzu gadu gaitā Vecumniece kopā ar viņām veidoja dažādas dzejas un prozas kompozīcijas, un šajā reizē Ārijas Elksnes dzeja, kopā ar Zentas Mauriņas pārdomām, Alises Ekas prozas fragmentiem, un mūziku, un dziesmām radīs atmosfēru, kas atspoguļo Ventas Vecumnieces daļu, kas bija veltīta latviešu skatītājiem."

Vecumniece nākusi no leģendārās Dailes teātra otrās studijas, kurā mācījusies kopā ar Viju Artmani, Hariju Liepiņu, Eduardu Pāvulu, Valentīnu Skulmi, Pēteri Pētersonu.

Dailes teātra otro studiju Vecumniece beigusi 1949. gadā. 1956. gadā viņa ar izcilību beigusi Maskavas A.Lunačarska Valsts teātra institūta Režijas nodaļu, liecina Dailes teātra informācija.

Dailes teātrī aktrise ar pārtraukumiem darbojās no 1949./1950. gada sezonas. 

Māksliniece 2012. gadā uzņemta Latvijas teātra Zelta fondā. 2010. gadā viņai pasniegts Triju Zvaigžņu ordenis, bet 2011. gadā aktrise saņēma Nacionālo kinobalvu "Lielais Kristaps". 

Izsakot visdziļāko līdzjūtību Vecumnieces tuviniekiem, Latvijas Radio programma "Klasika" aicina pabūt brīnišķīgās aktrises sabiedrībā, noklausoties pārraidi "Mūsu leģendas", kas ēterā izskanēja 2015. gada 28. martā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti