Rīta Panorāma

Intervija ar labklājības ministru Jāni Reiru

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Tomu Grēviņu

Atklājums scenogrāfijā – Johana Brēma saistība ar Latviju

Teātra muzejā skatāma scenogrāfa Johana Brēma izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā līdz 2018.gada 7.janvārim apskatāma scenogrāfa, arhitekta un gleznotāja Johana Brēma (Joan Brehms) izstāde.

Izstādē fotogrāfijās, skicēs un maketos redzams Brēma veikums skatuves mākslā divdesmitajā gadsimtā Latvijā, Polijā un Čehijā.

Johans Brēms (1907-1995) ir dzimis un beidzis ģimnāziju Liepājā, mākslu studējis Jēnā un Erfurtē, veidojis dekorācijas Vācu teātrī Rīgā, bet no trīsdesmito gadu sākuma pastāvīgi strādāja Polijā (Vroclava, Bržega, Bidgošča, Gdaņska). Pēc Otrā pasaules kara no 1945. gada līdz 1979. gadam bija Dienvidčehijas teātra Česke Budejovicē scenogrāfijas nodaļas vadītājs un aktīvi darbojās kā teātra arhitekts. Brēms tiecās pēc skatītāju zāles un skatuves apvienošanas vienā telpā, ko nesadalītu proscēnijs un telpai jākļūst par kinētiski mainīgu objektu. 1979. gadā ieguva patentu polidimensionālai teātra iekārtai dabā.

Divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā arī Teātra muzeja krājumā nonāca atsevišķi Johana Brēma meti un skices, kuras līdz ar Čehijas Nacionāla muzeja maketiem un fotogrāfijām skatītāji varēs aplūkot izstādē.

Iepriekš Johanam Brēmam veltīta izstāde bija skatāma Liepājā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti